Overwegende dat 1 van de doelstellingen in het klimaatpact ontharding is.
Overwegende dat de gevolgen van de klimaatverandering reeds waarneembaar zijn. Door de inwoners aan te sporen om te ontharden zorgen we ervoor dat bij overvloedige neerslag het water de mogelijkheid heeft om in de bodem te sijpelen. Ook bij extreme hitte zal een ontharde voortuin minder warmte afgeven en blijft het koeler.
Gelet op het feit dat terzake een subsidiereglement werd opgemaakt.
In dit subsidiereglement wordt er ook een hogere subsidie verleend voor het gebruik van streekeigen beplanting aangezien dit beter is voor de biodiversiteit.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning van op de aanwending van sommige toelagen, inzonderheid op de artikelen 3, 7 eerste lid, 1° en 9, eerste lid.
Het decreet Lokaal Bestuur betreffende 22 december 2017.
Definities
In dit subsidiereglement wordt verstaan onder:
1. Voortuin: private strook tussen de rooilijn en de voorgevel van de woning of zoals bepaald in de van toepassing zijnde verkavelingsvergunning;
2. Verharding: een oppervlakte bestaand uit niet-waterdoorlatende materialen zoals niet waterdoorlatende betonstraatstenen, tegels, asfalt, (gepolierd) beton, gefundeerd kunstgras, gebonden steenslagen;
3. Open verharding: een oppervlakte bestaand uit waterdoorlatende materialen zoals kiezel, keien, grastegels, waterdoorlatende betonstraatstenen, kunstgras (niet gefundeerd);
4. Beplanting: wintervaste planten, hagen, struiken, bomen.
Subsidiebedrag
Binnen de kredieten van het uitvoerbare budget wordt een subsidie verleend voor het ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen.
Er wordt een subsidie verleend voor:
1. Gazon ter vervanging van een open verharding: 5,00 euro/m2
2. Beplanting ter vervanging van open verharding: 10,00 euro/m2
3. Gazon ter vervanging van een verharding: 10,00 euro/m2
4. Beplanting ter vervanging van verharding: 15,00 euro/m2
5. Aanplantingen voorzien in streekeigen planten ontvangen een extra subsidie van 3 euro/m2 enkel en alleen daar waar streekeigen planten geplaatst zijn
De subsidie bedraagt maximum 500,00 euro.
De subsidie kan worden aangevraagd door de eigenaar/huurder van de woning. De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager.
Voorwaarden
1. De subsidie kan enkel aangevraagd worden door particulieren en voor particuliere woningen;
2. De subsidie kan aangevraagd worden door een huurder mits medeondertekening van het aanvraagformulier door de eigenaar;
3. De aanvraag gebeurt minstens twee weken voor de werkzaamheden worden uitgevoerd.
4. De opgebroken (open) verharding wordt vervangen door gazon of (streekeigen) plantgoed. De aanplant van éénjarige beplantingen komt niet in aanmerking voor subsidie;
5. De aanvrager dient de nieuwe aanplant minimaal gedurende 10 jaar in stand te houden. Afgestorven planten dienen vervangen te worden;
6. Er wordt minimum 5 m2 (open) verharding opgebroken;
7. Het aantal aanwezige verharding in de voortuin is minimaal 5 m2 minder dan voorheen;
8. Per adres kan slechts één aanvraag ingediend worden;
9. Het verwijderen van anti-worteldoek, boomschors, e.d. materialen komt niet in aanmerking voor subsidie;
10. De streekeigen planten komen voor op de daartoe vastgestelde lijst zie bijlage 1 van het aanvraagformulier;
11. De aanplanting wordt uitgevoerd conform alle bestaande wetten, reglementen en gebruiken betreffende dergelijke aanplantingen (veldwetboek, vegetatiebesluit,...)
Aanvraagprocedure
De aanvraag van de subsidie gebeurt op het daartoe voorziene aanvraagformulier dat volledig ingevuld en voorzien is van de gevraagde bijlagen. Het aanvraagformulier dient ingediend te worden bij het gemeentebestuur van Balen, Vredelaan 1 te 2490 Balen of via milieudienst@balen.be.
De aanvraag gebeurt minstens twee weken voor de werken worden uitgevoerd zodat er een controle voor en na kan gebeuren.
Nadat de werken zijn uitgevoerd worden het factuur of de aankoopbon van het plantmateriaal en foto’s doorgestuurd van vóór en na de werkzaamheden De foto’s dienen op dezelfde plaats genomen te worden.
Sancties
De volgende sancties kunnen afzonderlijk of cumulatief door het college van burgemeester en schepenen worden uitgevaardigd wanneer de aanvrager één of meerdere voorwaarden niet naleeft, en/of onjuiste of onvolledige gegevens meedeelt:
1. De gehele of gedeeltelijke terugvordering van de uitbetaalde subsidie;
2. De stopzetting van de procedure tot uitbetaling van de toegekende subsidie;
3. De uitsluiting van de toelageaanvrager voor verdere subsidiëring in het kader van dit reglement, al dan niet voor een bepaalde tijd.
De aanvrager geeft de toelating aan een bevoegd gemeentelijk ambtenaar om de toepassing van dit reglement ter plaatse te controleren, teneinde de subsidieaanvraag te kunnen controleren.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.