De bemiddeling is het alternatieve luik van de procedure dat gericht is op het organiseren van de zgn. herstelprestaties, het informeren en sensibiliseren van de partijen, het trachten te bedaren van een conflict tussen de partijen, het zoeken naar een geschikt traject voor jeugdige GAS-overtreders en op het tegemoetkomen aan de (financiële) belangen van benadeelden.
Voor een goede dienstverlening en efficiënte inzet van de bemiddelingsambtenaar bij de afhandeling van GAS-dossiers in het arrondissement Turnhout is een overeenkomst met de deelnemende gemeenten aangewezen. Art. 11 van de lopende overeenkomst bepaalt dat de (eventuele) meerkost (bovenop de subsidie van 53.600€) wordt verdeeld onder alle deelnemende gemeenten en dit op basis van het bevolkingsaantal (gegevens N.I.S. per 1 januari).
Om ervoor te zorgen dat er voor iedere deelnemende gemeente een evenwichtige kostenafrekening kan worden gemaakt – die een eerlijkere weerspiegeling vormt van de daadwerkelijke tijdsbesteding per gemeente – wordt art. 11 aangepast in: “De vernoemde steden en gemeenten verbinden zich ertoe samen de (eventuele) meerkost (bovenop de subsidie) voor hun rekening te nemen. Deze meerkost wordt proportioneel verdeeld tussen de deelnemende gemeenten en dit op basis van het aantal behandelde bemiddelingsdossiers per gemeente in het betreffende kalenderjaar.”
Deze aanpassing werd door aangesloten gemeenten gevraagd en goedgekeurd op de vergadering van het Beheerscomité van 26/03/2021.
De gemeenteraad van Turnhout keurde deze aanpassing goed op 27/09/2021 en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout en de bedoelde partnergemeenten betreffende de GAS-bemiddeling en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.