Terug Gemeenteraad

ma 26/06/2023 - 19:00 raadzaal

Openbare zitting

Financiën

Financiën

Aankopen

Vrije tijd

Vrije Tijd

Sport

Recreatie

Omgeving & openbaar domein

Mobiliteit

Openbare werken

Ruimtelijke ordening

Facility

Patrimonium

Bijkomende punten op de dagorde

Personeel en secretariaat

Secretariaat
  • Sinds de heraanleg van de gewestweg N136 (Rijsberg/Rijsbergdijk) liggen er aan weerszijde van de baan fietsbruggen achter de oude kopmuren waar de Molse Nete onder de weg doorloopt.
    Ik kreeg de melding van een nabij wonend koppel dat er veel valpartijen zouden zijn op deze bruggen wegens een glad dek.
     Bij glad weer in de winter zouden er heel wat valpartijen geweest zijn, maar de afgelopen weken waren er zelfs tijdens de warme dagen 2 felle uitschuivers. Een oudere dame kwam ten val met de fiets en werd geholpen door deze mensen die me aanspraken. Zeer recent kwamen een ruiter en diens paard ook ten val. Er moest een dierenarts ter plaatse komen om het dier waarvan een poot onder de ballustrade doorstak een kalmeringsmiddel te geven, waarna de brandweer het dier uit de benarde positie kon hijsen. Gelet op deze gevaarlijke situatie wil ik vragen of het bestuur de wegbeheerder vraagt met hoogdringendheid de nodige verbeteringen aan te brengen. Ook in afwachting wil ik voorstellen om met tijdelijke structuurmatten of door bevestiging van een kippendraad de ondergrond te verbeteren. Hoe dan ook zou een signalisatie van het gladde wegdek op z’n plaats zijn. Kan hier het nodige gedaan worden?

  • In de zone in de Steegstraat tussen het zebrapad aan Schakelveld en dat aan de Gustaaf Woutersstraat zijn de voorbije tijd aan weerszijden van de weg verschillende handelsactiviteiten bijgekomen. Meer winkelende voetgangers dan voorheen wensen in die zone deze straat over te steken. Eenmaal de site waar JBC zit volledig is ingevuld, gaat dit alleen maar toenemen. Zou het bestuur aan de wegbeheerder willen vragen of er een zebrapad kan komen gelet op deze veranderde situatie? 

  • 19
    2023_GR_00103 - Aanpak Aziatische Hoornaar

    De Aziatische Hoornaar is sinds enkele jaren aan een fameuze opmars bezig. In tegenstelling tot zijn Europees neefje, is deze allesverslindend en een grote bedreiging voor onze nu al beschermde bijen en andere insecten en ook onze landbouw lijdt hieronder. De overheid vraagt daarom melding te maken via vespawatch.be en de nesten te laten verdelgen door de brandweer.
    Wanneer een nest van de klassieke ‘Duitse wesp’ of van de Europeese Hoornaar hinder geeft, kunnen deze aan 30,25 euro (25 euro + 21% btw) verdelgd worden door onze brandweerzone. Als er een herbehandeling nodig is binnen de 7 dagen na de vorige behandeling is deze gratis.
    Wat zeer goed nieuws is, is dat de bestrijding van deze invasieve Aziatische Hoornaar volledig gratis is. Ik merk dat onze gemeente via Facebook in een post sprak over dit beestje en de verschillen tussen de look-a-likes liet zien. Echter is dit al ruim 2 jaar geleden en de link die verwijst naar de gemeentelijke website is niet meer actief. Ook wanneer ik het zoekvenster gebruik, vind ik niets.
    Ondanks het feit dat er in onze gemeente nog veel soorten wilde bijen worden vastgesteld in de natuurgebieden, zijn de individuele waarnemingen ook hier gedaald.  
    Volgens de gegevens op Vespawatch.be zijn de dichtstbijzijnde waarnemingen in het afgelopen jaar gedaan in Beringen-Koersel en Geel-Ten Aard.
    Zijn er in onze gemeente al nesten van de Aziatische Hoornaar bestreden? Zoja, hoeveel?
    Zou het bestuur in een communicatiecampagne opnieuw aandacht willen vragen en willen onderstrepen dat de verdelging noodzakelijk én zelfs volledig gratis is?
     

  • Bij een verkaveling van gronden komt er bij de zaak van de wegen vaak een kosteloze grondafstand kijken, waarbij vaak een strook grond voor de rooilijn vanaf dat moment tot het openbaar domein zal horen. Over zulke strook zijn er een aantal voorschriften zoals:
               Art.2: Gronden die ingelijfd worden in het openbaar domein moeten ontdaan zijn van alle  bovengrondse obstakels en beplanting met inbegrip van het wortelgestel (met uitzondering van publieke nutsvoorzieningen) De bermen zijn geëffend en ingezaaid met grasbermmengsel.
                Art.3: Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut.
    Dat algemeen nut lijkt me discutabel. Hier lijkt me bijzonder weinig ruimte voor interpretatie. Wat als de beoogde leidingen reeds in die berm aanwezig zijn en er toch in diezelfde zone bomen of struiken of andere zogenaamde ’obstakels’ aanwezig zijn maar in feite geen enkele hinder veroorzaken?
    Wat als de berm voldoende breed is zodat aanwezige flora geen hinder vormt voor de aanleg van leidingen?
    Wanneer een verkavelaar onze gemeenteraadsbesluiten op de letter uitvoert, worden er nodeloos bomen en struiken verwijderd om in het beste geval nadien jonge tengere straatboompjes te planten. Bij een juiste overweging zouden in bepaalde verkavelingen enkel de beplanting thv de te creëren opritten moeten verwijderd worden.
    Strookt dit wel met de lokale visie op openbaar groen?
    Daarenboven zouden kandidaat kopers van een kavel precies voor die groene omgeving kunnen vallen.
     Kunnen we deze passage voortaan aanpassen naar een iets genuanceerder iets waar er aandacht is voor de meerwaarde van straatgroen op ecologisch vlak, op vlak van waterhuishouding, schaduwcreatie, bodemverbetering,… ?

  • 21
    2023_GR_00107 - Bermdecreet

    Het Vlaamse bermdecreet is heel duidelijk: Bermen mogen voor de zomer enkel na 15 juni gemaaid worden om ecologische redenen. Er bestaan enkel afwijkingen omwille van veiligheidsredenen wanneer de zichtbaarheid op kruispunten in gedrang zou komen. Ondanks een eerdere bemerking van mij in de gemeenteraad, werd ook dit jaar het bermdecreet op meerdere plaatsen in onze gemeente niet gevolgd. Wat is hiervoor de reden? Hoe gaat deze planning in z'n werk?

  • 22
    2023_GR_00108 - Spoorwegbrug over Bankei

    Een bewoonster van de Bankei maakt zich zorgen over de veiligheid voor fietsers in haar straat. In overleg met haar buren, stelde ze volgende vragen aan mij: Jaarlijks zien deze mensen naar eigen zeggen meermaals dat fietsers ten val komen op het fietspad van de Bankei door het feit dat het zoveel hoger gelegen is dan de goot er langs. Al helemaal wordt het onveilig wanneer het fietspad aan weerszijden van de spoorwegbrug (zowel kant Bankei als kant Stevensvennenstraat) plots stopt en fietsers op de rijbaan naast en tussen de auto's moeten rijden. Net zoals in het centrum van Balen, zou ik graag voorstellen dat het vaste fietspad zou overgaan in een rode fietssuggestiestrook die tegelijk ook een afremmend effect zou zijn voor de auto's die onder deze spoorwegbrug door rijden. Daarnaast leeft er ook de vraag om een verlichting aan te brengen in dit stukje 'tunnel'. Omwonenden noemen het beangstigend om er met de fiets, laat staan te voet door te gaan wanneer het donker is.
     Zou het bestuur met deze suggesties en vragen aan de slag willen gaan?

  • 23
    2023_GR_00105 - Bike2school

    Om duurzame verplaatsingen naar school te stimuleren werd vanaf september 2021 door IOK het project bike2school geïntroduceerd. Kinderen die met de fiets of te voet naar school willen komen kunnen een tag aanvragen die ze aan hun boekentas kunnen hangen. Deze tag wordt automatisch gescand als ze de schoolpoort betreden. Hierdoor sparen ze punten of “bucks” ter waarde van 10 eurocent. Deze bucks kunnen ze opsparen en uitgeven bij deelnemende handelaars. Onze gemeente is zelfs nog zo vrij om de waarde te verdubbelen want het normale tarief is een halve buck per scan maar in Balen is dit 1 buck per scan.

    Meer fietsen, steppen, wandelen naar school. Het klinkt mooi. Maar gebeurt het ook effectief zo?

    Bij de cijfers die we opvroegen is het onduidelijk of er effectief meer kinderen duurzaam naar school gaan dan vóór de invoering van het project. Wel lezen we o.a. op de gemeentelijke website dat IOK met Bike2School in totaal 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten wil realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. Hoe ver staat het hier mee?

    Uit te cijfers blijkt wel dat er dit schooljaar minder scans zijn dan vorig schooljaar. Er wordt geschat dat er €7365 zal uitgegeven worden aan bucks t.o.v. €8893 vorig jaar. Hoe ziet de gemeente deze evolutie? Hoeveel betalingen zijn er al uitgevoerd met bucks in onze gemeente? 

    Tot minstens 2025 is dit project al verankerd maar hoe ziet men dit? Worden de doelstellingen voldoende gehaald? Komen er effectief meer kinderen duurzaam naar school? Wil men dit project op deze manier verderzetten of bekijkt men andere mogelijkheden om kinderen zich duurzamer te laten verplaatsen?

  • In september 2021 informeerde ik al eens naar het groenonderhoud van de gemeentelijke buurtspeeltuintjes. In het bijzonder naar onkruid in de zandbakken. Nu een 2-tal jaar later moeten we vaststellen dat er nog niet veel veranderd is. Sommige zandbakken zijn bijna natuurspeeltuinen geworden waar het onkruid bijna meer aanwezig is dan het speelzand. Dit geld ook voor sommige petanquebanen.

    In 2021 kreeg ik o.a. het antwoord dat kinderen ook kunnen spelen in zandbakken waar wat onkruid in staat. Als het over enkele sprietjes gaat kan ik dit inderdaad nog volgen maar als het spelen onmogelijk gemaakt wordt lijkt het me er ver over. Als je gemeentelijke speelgelegenheid wil inrichten moet je het ook correct onderhouden, op alle manieren. 

    Onkruid definitief verwijderen zonder gif en zonder branden is moeilijk. Maar er is niks mis met gewone handarbeid zoals wij allemaal doen in onze eigen tuin. De huidige groenonderhoudsploegen gaan met een bosmaaier de stengels te lijf in de zandbakken wat geen oplossing is. Men kan beter de planten uittrekken met wortel en al, en liefst in op de momenten dat deze planten pas de kop opsteken. In wit zand is dit makkelijk uit te doen en als men niet wacht tot alles overwoekerd is zal er weinig tijd voor nodig zijn.

    Graag wil ik van het gemeentebestuur weten hoe men hier over denkt? Had men al opgemerkt dat er soms meer onkruid dan zand in de zandbakken zit? Gaat er meer controle op gebeuren? Gaat men dit anders aanpakken? En op welke manier(en)? 

    Het oprichten van speeltuintjes is zeer mooi en valt te waarderen door ouders/grootouders en gebruikertjes, maar het proper houden hiervan is minstens even belangrijk. Graag de nodige actie hiervoor.

     


Publicaties

Agenda
Besluitenlijst
Notulen