Met het reglement "aanleg van tegeltuintjes" wil de gemeente de mensen ondersteunen die hun straatbeeld willen verfraaien. Dit verhoogt de biodiversiteit op het vlak van insecten alsook de luchtkwaliteit wegens een buffering van fijn stof.
Het project kadert in het meerjarenplan 2020-2025 onder actiepunt 102: "Wij streven naar een verfraaiing van onze dorpskernen".
De gemeenteraad keurt het reglement voor de aanleg van tegeltuintjes goed conform ondervermelde artikelen.
Definities:
Aanvraag, aanvraagformulier en overzicht procedure:
Overzicht van de procedure:
Voorwaarden:
Na aanleg van een tegeltuin moet er een onbelemmerde voetpadbreedte van minimum 1,50m langs de ganse lengte van de tegeltuin blijven bestaan, rekening houdend met de straatverlichting en verkeersborden.
Alleen de tegels die noodzakelijk zijn voor de aanleg van de tuin mogen verwijderd worden. Het gemeentepersoneel komt langs om de tegels weg te nemen en het plantvak klaar te maken voor beplanting.
De plantstrook mag in de breedte maximum 30cm van het voetpad bedragen zolang het voetpad een minimale doorgang van 1,50 m blijft behouden.
De lengte van de plantstrook mag je kiezen, op voorwaarde dat er 30cm afstand wordt gehouden met het aanpalende eigendom, tenzij je buren ermee akkoord gaan om hiervan af te wijken.
Eventuele afboordingen mogen maximaal 20cm boven de voetpadtegels uitsteken en het gebruikte materiaal mag geen scherpe randen hebben.
De beplanting in een tegeltuintje moet aangepast zijn: er mogen geen giftige of doornige planten gebruikt worden. De plantkeuze moet van die aard zijn dat deze geen schade kan berokkenen aan medeburgers en boven- en ondergrondse constructies.
De planten moeten indien nodig gesnoeid worden zodat ze de vrije doorgang en het zicht, nodig voor de veiligheid van de weggebruikers, nooit belemmeren.
De aanvrager verbindt zich er toe de straatgeveltuin goed te onderhouden. Hij is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van onkruid en vuil op het voetpad omwille van de geveltuin. Bij vaststelling van wanbeheer zal de straatgeveltuin verwijderd worden op kosten van de aanvrager.
De plantengroei dient zich te beperken tot de gevel van het gebouw waarvoor een vergunning werd verkregen.
De minimale doorgangszone van 1,50m dient ook gerespecteerd te worden wanneer alle planten verder uitgroeien.
Het onderhoud van de tegeltuintjes valt ten laste van de vergunninghouder. De planten mogen niet verder over het voetpad uitsteken en klimplanten mogen niet boven de kroonlijst uitsteken.
Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verkeerslichten, verkeersborden en huisnummers moeten steeds zichtbaar blijven voor de weggebruiker.
Aansprakelijkheid:
Ondersteuning van de gemeente:
Niet-reglementaire tuintjes: