Het burgemeestersbesluit d.d. 23 augustus 2021 houdende het nemen van maatregelen voor een veilige werking van de zitting van de gemeenteraad en OCMW raad van 6 september 2021 in het raam van de coronacrisis (COVID-19) wordt bekrachtigd.
Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 4 maart 2020 houdende engagement deelname aan het project "stimuleren van lokaal fietsgebruik bij kinderen";
Overwegende dat de managementsautoriteit van EFRO Vlaanderen - GTI Kempen het project Bike2school goedgekeurd heeft op 9 juli 2020;
Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 23 december 2020 houdende goedkeuring aanvraag subsidiedossiers veilige schoolomgeving;
Overwegende dat op 2 februari 2021 de MOW subsidie werd goedgekeurd;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 22 februari 2021 houdende toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal als aankoopcentrale aangaande de "Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloudplatform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving (bestek CSMRTIOH20)";
Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 24 februari 2021 houdende sluiting van de opdracht Bike2school;
Gelet op het collegebesluit van 28 juli 2021 houdende principiële goedkeuring reglement Bike2school;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Gelet op het bestuursdecreet van 7 december 2018;
Davy Vaneerdewegh (davy.vaneerdewegh@balen.be) wordt voor de gemeente aangeduid als SPOC (single person of contact) voor Bike2School. Indien niet bereikbaar, dient men de Verkeersdienst (verkeersdienst@balen.be) te contacteren. Zowel IOK, Fairville, scholen als lokale handelaars dienen contact op te nemen met deze persoon met vragen over Bike2School. (Ouders van) deelnemende leerlingen kunnen terecht bij de school of de helpdesk van Buck-e met vragen.
De gemeente laat lezer(s) plaatsen op de deelnemende scholen zodat leerlingen die op een duurzame manier naar school komen gescand kunnen worden. De lezer(s) worden aangekocht door de gemeente. Ook al worden ze op de eigendom van de deelnemende school geplaatst, de lezers blijven eigendom van de gemeente.
De gemeente voegt de lezers toe aan de polis ‘alle risico’s elektronica’ (Ethias polisnummer 45208575). Er wordt een afstand van verhaal opgenomen ten voordele van de scholen.
De deelnemende scholen verlenen de gemeente en (onderaannemers van) Fairville toegang tot de school om werken of onderhoud uit te voeren aan de lezer. Het uitvoeren van het onderhoud zal steeds tijdig aangekondigd worden.
De gemeente koopt een tag en betaalkaart aan voor elke deelnemende leerling. (Ouders van) leerlingen kunnen een tag en betaalkaart aanvragen via de school. Elke leerling krijgt één tag en één betaalkaart gratis van de gemeente. Bij verlies van een tag, kan een leerling via de school een nieuwe tag aanvragen; er wordt dan 6 euro aangerekend via de schoolfactuur. Bij verlies van een betaalkaart, kan een leerling via de school een nieuwe betaalkaart aanvragen; er wordt dan 4 euro aangerekend via de schoolfactuur.
Bij beschadiging van de tag of betaalkaart door onzorgvuldig gebruik, waardoor deze onbruikbaar is geworden, gelden dezelfde regels als bij verlies.
Jaarlijks worden de inkomsten voor vervanging van tags en/of betaalkaarten aan de gemeente gestort op rekeningnummer BE28 0011 8883 4020 onder vermelding van “tags en betaalkaarten”
De gemeente behoudt het recht om betaalkaarten en tags terug te vorderen in volgende gevallen:
– Tag en betaalkaart blijken na einde schooljaar niet geactiveerd te zijn geworden
– Misbruik, oneigenlijk gebruik van de tag
Bij terugvordering dienen de ouders de tags en betaalkaart binnen een termijn van 14 dagen terug in te leveren aan de school.
Wanneer zij dit niet (kunnen) doen, worden hiervoor de tarieven van “verloren tag en/of betaalkaart” gehanteerd. Jaarlijks worden de inkomsten omwille van de onmogelijkheid tot terugvordering van tags en/of betaalkaarten aan de gemeente gestort op rekeningnummer BE28 0011 8883 4020 onder vermelding van “tags en betaalkaarten”
Leerlingen worden dagelijks (in de ochtend) gescand als ze met hun tag langs de scanzone passeren. De scanzone zal duidelijk gemarkeerd worden. Leerlingen mogen zich laten scannen als ze die ochtend op een duurzame manier naar school komen. Onder “duurzaam naar school komen” wordt in het kader van dit project uitsluitend verstaan:
– het hele traject van thuis tot de schoolpoort te voet afleggen
– het hele traject van thuis tot de schoolpoort met de fiets afleggen
– het hele traject van thuis tot de schoolpoort met de step afleggen
– het hele traject van thuis tot de schoolpoort met het openbaar vervoer afleggen
– of een combinatie van bovenstaande vervoersmiddelen.
Volgende verplaatsing valt bijgevolg niet onder “duurzaam naar school komen” in het kader van dit project:
– het hele traject van thuis tot de schoolpoort met de auto afleggen (al dan niet door te carpoolen)
In dit geval mogen de leerlingen zich in de ochtend niet laten scannen.
Elke scan van de tag van de leerling levert één punt op. De punten worden omgezet in de virtuele munt “Buck”. 1 Buck heeft een waarde van 0,1 euro. Leerlingen kunnen deze Bucks aan de hand van de bijhorende betaalkaart besteden bij deelnemende partners. De lijst van deelnemende partners kunnen leerlingen terugvinden via de Buck-e app alsook via de website www.balen.be.
De gemeente legt de omzetting van punten naar Bucks als volgt vast:
– standaard krijgt een leerling 1 Buck per punt. Een leerling moet dus 1 dag duurzaam naar school komen om 1 Buck te verdienen
– in afwijking daarvan, krijgt een leerling tijdens de hierna vermelde campagneweken 2 Bucks per 1 punt. Een leerling moet dus 1 dag duurzaam naar school komen om 2 Bucks te verdienen in de volgende periodes :
– één week in september (week van de mobiliteit)
– één week in maart (lentecampagne)
De wedstrijden die georganiseerd worden tijdens de wedstrijdcampagne zijn toegankelijk voor alle kinderen van de scholen die deelnemen aan Bike2school, maar de gemeente geeft geen extra Bucks tijdens deze campagne.
Deelnemende leerlingen kunnen hun gespaarde Bucks besteden bij deelnemende partners aan de hand van de betaalkaart. Partners die interesse hebben om deel te nemen aan het project, dienen zich aan te melden bij de onder artikel 1 vernoemde contactpersoon van de gemeente. De gemeente kan de partner vervolgens toevoegen aan het systeem. De gemeente wenst enkel samen te werken met handelaars met een verkooppunt in de gemeente of met markt- en foorkramers die in de gemeente halt houden én die geen producten verkopen die ingaan tegen het doel van het project nl. duurzame verplaatsingen stimuleren. De gemeente wenst bovenlokaal enkel samen te werken met gemeentelijke/provinciale (extern verzelfstandigde) bedrijven.
De deelnemende partner kan na uitnodiging de applicatie om betaalkaarten te scannen, downloaden op een tablet of smartphone. Maandelijks zullen de gespendeerde Bucks via het systeem aan de deelnemende partner uitbetaald worden.
Deelnemende partners zijn in de mogelijkheid om het project extra te ondersteunen door middel van sponsoring die één van de volgende vormen aanneemt:
– De deelnemende partner kan ervoor kiezen om maar een deel van het bedrag dat de deelnemende leerling verschuldigd is, aan te rekenen. Een item kost bv. 1 euro of 10 Bucks. De partner kan de leerling een voordeel/korting toekennen door bv. maar 5 Bucks aan te rekenen. Op die manier kan de leerling meer besteden met de gespaarde Bucks.
– De deelnemende partner kan ervoor kiezen om het incentiveringsbudget van de gemeente te verhogen door een bedrag te storten op de geblokkeerde rekening van Belfius (IBAN 87 0689 1079 7994 met als vermelding “Buck-e Gemeente …”. Bij interesse kan een deelnemende partner een stortingsverzoek aanvragen bij de contactpersoon van de gemeente.
– De deelnemende partner kan ervoor kiezen om het project in natura te ondersteunen. Dit product/ deze dienst kan gebruikt worden bij de organisatie van lokale wedstrijden (bv. een beloning voor de best scorende leerling of klas).
Partners die interesse hebben om het project extra te ondersteunen op één van de voorgaande wijzen van sponsoring, nemen contact op met de onder artikel 1 vernoemde contactpersoon van de gemeente. De gemeente zal deze partners in haar communicatie over het project extra in de kijker zetten.
Door deelname aan het project zal de betrokken partner gebonden zijn aan de bepalingen van onderhavig reglement.
De gemeente brengt alle bij Bike2School betrokken partijen op de hoogte van dit reglement via een communicatiemiddel dat het meest geschikt is voor de betrokken partij.
In openbare zitting vergaderd;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van heden betreffende de goedkeuring van het reglement “project Bike2school”;
Gelet op het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 28 juli 2021 houdende reglement Bike2school – bespreking;
Overwegende dat het gemeentebestuur één tag en één betaalkaart gratis ter beschikking stelt aan elke deelnemende leerling;
Overwegende dat het billijk is een vergoeding te vragen bij het vervangen van de tag en/of de betaalkaart omwille van verlies of het onbruikbaar geworden zijn door onzorgvuldig gebruik;
Overwegende dat het billijk is een vergoeding te vragen wanneer de tag en/of de betaalkaart niet kan teruggevorderd worden;
Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen;
Gelet op artikel 173 van de Grondwet;
Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Met ingang van heden en voor een periode eindigend op 31 augustus 2025 wordt ten bate van de gemeente Balen een retributie gevestigd voor het aanleveren van nieuwe Buck-e/Bike2school betaalkaarten en tags indien de oorzaak ligt in het verliezen van, of bij beschadiging door onzorgvuldig gebruik van deze betaalkaarten en tags.
Deze retributie wordt voor eenzelfde periode gevestigd indien de betaalkaart en/of tag niet kan teruggevorderd worden.
Bij verlies van een tag kan een leerling via de school een nieuwe tag aanvragen; er wordt dan 6 euro aangerekend via de schoolfactuur.
Bij verlies van een betaalkaart kan een leerling via de school een nieuwe betaalkaart aanvragen; er wordt dan 4 euro aangerekend via de schoolfactuur.
Bij beschadiging van de tag of betaalkaart door onzorgvuldig gebruik, waardoor deze onbruikbaar is geworden, gelden dezelfde regels als bij verlies.De gemeente behoudt het recht om betaalkaarten en tags terug te vorderen in volgende gevallen:
Bij terugvordering dienen de ouders de tags en betaalkaart binnen een termijn van 14 dagen terug in te leveren aan de school.
Wanneer zij dit niet (kunnen) doen, worden hiervoor de tarieven van “verloren tag en/of betaalkaart” gehanteerd; deze worden eveneens aangerekend via de schoolfactuur
Jaarlijks worden de inkomsten voor vervanging van tags en/of betaalkaarten en de inkomsten omwille van onmogelijkheid tot terugvordering van tags en/of betaalkaarten aan de gemeente gestort op rekeningnummer BE28 0011 8883 4020 onder vermelding van “tags en betaalkaarten”
Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286, §1, 1° en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
In openbare zitting vergaderd;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten en wijzigingen;
Gelet op het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie meer bepaald de artikelen 8 tot en met 24 en wijzigingen
Gelet op het van kracht zijnde reglement “kermisactiviteiten op het openbare domein” van de gemeente Balen zoals goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 22 februari 2010;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit d.d. 9 december 2019 houdende goedkeuring retributiereglement op het innemen van een standplaats op het openbaar domein en het gebruik van elektriciteit bij kermissen;
Overwegende dat kermisuitbaters het de laatste twee jaren - omwille van de coronaproblematiek - moeilijk gehad hebben; hun sector heeft tijdens quasi de ganse coronapandemie volledig stil gelegen;
Gelet op het verzoek van de kermisuitbaters om de retributie voor het gebruik van de elektriciteitskast en het verbruik van elektriciteit tijdens de wijkkermissen te laten wegvallen;
Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 28 juli 2021 houdende betaling elektra op kermissen in 2021;
Overwegende dat de financiën van de gemeente de minderontvangsten door het wegvallen van de retributie voor het gebruik van de elektriciteitskast en het verbruik van elektriciteit tijdens de wijkkermissen kunnen opvangen;
Gelet op de toevoeging van artikel 4,§ 2: § 2- De retributie vermeld in artikel 4,§ 1 wordt opgeheven vanaf heden tot en met 31 december 2021;
Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen;
Gelet op artikel 173 van de Grondwet;
Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Met ingang van 1 januari 2020 en voor een periode eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het innemen van een standplaats tijdens Balen jaarmarkt.
Voor het gebruik van de elektriciteitskast en het verbruik van de elektriciteit bij kermissen heeft dit reglement voor dezelfde periode betrekking op:
- Jaarmarkt Balen centrum – 2 weken voor Pasen
- WijkkermissenDe retributie is verschuldigd door diegene die een standplaats inneemt tijdens de kermis ingericht op het openbare domein.
Als basis voor de berekening van de retributie geldt het aantal ingenomen m².
De retributie voor de kermis jaarmarkt centrum wordt vastgelegd als volgt:
Tarief per ingenomen m² is
Oppervlakte attractie | Tarief per m² |
< 45m² | € 8.00 |
>=45m² en <140 m² | € 3,50 |
>=140 m² | € 3,00 |
Gevraagde capaciteit |
|
Tot 5.0 KVA | € 47,00 |
Tussen 5.0 en 8.0 KVA | € 75,00 |
Tussen 8.0 en 12.0 KVA | € 112,50 |
Tussen 12.0 en 16.0 KVA | € 150,00 |
Tussen 16.0 en 20.0 KVA | € 187,00 |
§ 1- Voor het gebruik van de elektriciteitskast en het verbruik van de elektriciteit tijdens de wijkkermissen geldt het volgende:
Forfaitaire tarieven: |
|
Vermogen tot 8.0 kVA Blauwe stekkers van 16 Amp en 32 Amp | € 15,00 |
Vermogen tot 15.0 kVA Rode stekker van 16 Amp | € 25,00 |
Vermogen tot 25.0 kVA Rode stekker van 32 Amp | € 50,00 |
Vermogen tot 45.0 kVA Rode stekker van 63 Amp | € 100,00 |
Enkel de gebruiker die voor zijn installatie(s) een positief keuringsverslag met vermelding van het vermogen in KVA kan voorleggen, mag gebruik maken van een gemeentelijke elektriciteitskast.
De marktleider moet voor de kermis op de hoogte gesteld worden of men elektriciteit gaat gebruiken op de wijkkermissen.
In Rosselaar is er geen elektriciteitskast ter beschikking dus kan er geen stroom genomen worden.
§ 2- De retributie vermeld in artikel 4,§ 1 wordt opgeheven vanaf heden tot en met 31 december 2021.Indien blijkt dat het elektriciteitsverbruik hoger is dan hetgeen vermeld in het keuringsattest en het meerverbruik vastgesteld wordt tegenover het aangegeven verbruik zal dit meerverbruik worden aangerekend overeenkomstig respectievelijk artikels 3 of 4.
Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286, §1, 1° en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Met ingang van heden wordt de beslissing van 9 december 2019 houdende goedkeuring retributiereglement op het innemen van een standplaats op het openbaar domein en het gebruik van elektriciteit bij kermissen opgeheven;
Gelet op artikel 263 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) waarin gesteld wordt dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.
Gelet op het feit dat de rapportering voor het eerste semester minstens voor het einde van het derde kwartaal dient te gebeuren.
Gelet op de Memorie van toelichting artikel 263 DLB waarin gesteld wordt: In de regeling van het Gemeentedecreet en het OCMW-decreet werden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn relatief vaak geconfronteerd met bijsturingen van de planning, in de vorm van een budgetwijziging en/of een aanpassing van het meerjarenplan. Die rapportering was gestuurd door de noodzaak om de kredieten (de autorisatie) aan te passen, niet door inhoudelijke wijzigingen, die nochtans vaak veel relevanter zijn voor de raadsleden. In dit ontwerp van decreet wordt de rapportering aan de raad omwille van autorisatie beperkt, door de limitatieve kredieten op een hoog niveau te definiëren. Omdat het echter belangrijk blijft dat de raad de uitvoering van de planning kan opvolgen, wordt de verplichting opgelegd om tussentijds te rapporteren. Die opvolgingsrapportering is niet zozeer gericht op de bewaking van de kredieten, maar wel op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen. De raden kunnen zelf bepalen hoe vaak zij die rapportering wensen te krijgen. In dit ontwerp van decreet wordt enkel één minimale rapportering opgelegd, in het begin van de tweede jaarhelft, over de eerste jaarhelft. Uiteraard gaat die rapportering zowel over uitvoering van de beleidsdoelstellingen door de gemeente als door het OCMW. Het ligt dan ook voor de hand dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn dezelfde timing kiezen voor die opvolgingsrapportering.
Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen - art. 29 waarin volgende wordt gesteld:
De opvolgingsrapportering, vermeld in artikel 263 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, bevat minstens al de volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering voor semester 1 van het jaar 2021.
Deze actie past in het meerjarenplan van Lokaal Bestuur Balen: onder actieplan 11 (Balen bevordert de participatie, integratie en gelijkheid van kansen van verschillende doelgroepen (personen met een beperking, psychisch kwetsbaren, vreemdelingen, jeugd, ouderen, kansarmen,…) in alle domeinen van het maatschappelijk leven, met als doel dat zij de grootst mogelijke autonomie en levenskwaliteit bereiken) staat actie 47: We maken publieke ruimten en diensten beter toegankelijk voor mensen met een handicap en ouderen waarbij het gebruikscomfort voor alle inwoners verhoogt.
Toegankelijkheid van de haltes voor openbaar vervoer speelt een bepalende rol om elke inwoner en bezoeker gelijke kansen te geven.
De doelstelling van het masterplan toegankelijkheid is:
Bekrachtiging van het besluit van het schepencollege van 26 mei 2021 om toe te treden tot het masterplan toegankelijkheid van de Lijn. Het Masterplan Toegankelijkheid is een actieplan dat de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer tegen 2030 meer toegankelijk wil maken. Dat actieplan is opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Het plan kadert in de nieuwe Vlaamse mobiliteitsvisie van basisbereikbaarheid.
Bekrachtiging van het besluit van het schepencollege van 26 mei 2021 om in te tekenen op het coachingtraject ‘Masterplan toegankelijke haltes’ waarbij als lokaal bestuur ondersteuning verkregen kan worden bij de opmaak van een actieplan door Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Kennis en inspiratie worden via een lerend netwerk aangereikt aan alle gemeenten.
Bekrachtiging van het charter "masterplan toegankelijke haltes" waarbij Balen zich engageert om :
Overwegende dat alle ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant een gemeenschappelijke visie delen voor 2050 met:
Overwegende dat het lokaal bestuur de voorbije twee jaar in samenspraak met IOK en met ondersteuning van de provincie Antwerpen een energie- en klimaatactieplan of Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) heeft opgesteld dat de doelstellingen en uit te voeren acties beschrijft;
Overwegende dat dit SECAP tevens een monitoring van de uitstootcijfers en een risico- en kwetsbaarheidsanalyse voor het grondgebied van Balen bevat;
Overwegende dat een SECAP binnen de twee jaar na formele goedkeuring van het Burgemeestersconvenant door de gemeenteraad moet worden ingediend bij de Europese Unie;
Gelet op de adviesvraag aan de gemeentelijke adviesraden;
Gelet op de bespreking terzake;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie door de gemeenteraad op 9 september 2019;
De gemeenteraad besluit het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan dat werd opgemaakt in kader van het Burgemeestersconvenant goed te keuren en neemt kennis van de acties uit het plan.
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan IOK (kempen2030@iok.be) dat de indiening van het energie- en klimaatactieplan bij de Europese Unie binnen het gegeven tijdsbestek in orde maakt.
In openbare zitting vergaderd;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Gelet op het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat volgende bepaalt:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Gelet op het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgende bepaalt:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Gelet op de aanvraag van de heer Stef Geukens namens de heer Eddy Corten wonende te Kiezelweg 204 te 2400 Mol tot het verkavelen van een perceel in 3 loten voor vrijstaande ééngezinswoningen gelegen te Balen, Sparrenstraat, afdeling 2 sectie B nr. 1319H13;
Gelet op de ligging in woongebied volgens het gewestplan Herentals-Mol KB 28/07/1978;
Overwegende dat het dossier digitaal werd ingediend op 20/05/2021;
Overwegende dat een volledigheidsbewijs werd afgeleverd op 01/06/2021;
Overwegende dat het geen vergunningsaanvraag betreft zoals opgenomen in art. 11, 12, 13 of 14 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en bijgevolg diende een openbaar onderzoek gehouden.
Gelet op artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning d.d. 27 november 2015, wat bepaalt dat de gemeenteraad kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek;
Het dossier werd bekendgemaakt van 09/06/2021 tot en met 08/07/2021.
Resultaat: geen petitielijsten, 2 schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en 4 digitale bezwaren;
De bezwaren handelen over de directe omgeving die bestaat uit villagronden in een rustige, ruime en groene omgeving. De voorgenomen verkaveling doet afbreuk aan het residentiële karakter.
Gelet op de adviezen van :
-Fluvius dd. 28/06/2021 : uitbreiding distributienet laagspanning € 3.983,85;
-Pidpa dd. 04/06/2021 : geen uitbreiding van de drinkwaterleiding nodig;
-Pidpa Riolering advies dd. 04/06/2021 : voorwaardelijk gunstig, kostenraming nog in opmaak;
-Proximus dd. 07/06/2021 : voorzien geen uitbreiding;
-Telenet dd. 15/06/2021 : aansluitbaar;
- Verkeersdienst dd. 02/06/2021, Voorwaardelijk gunstig: “De oprit van elke woonentiteit dient minimum 5 m lang te zijn, zodat het parkeren van een extra voertuig op eigen terrein mogelijk is. Minimum 1 stalplaats voor auto's per woonentiteit.
De aansluiting van de uitrit van het perceel op het openbaar domein (Sparrenstraat) dient haaks te gebeuren. De aansluiting van lot 1 op het openbaar domein dient aan de zijde van lot 2 te gebeuren, zo ver mogelijk van het kruispunt. De aansluiting van de toegang op het openbaar domein dient haaks te gebeuren.”;
Gelet op de omgeving en de nodige ruimte in functie van de nutsleidingen is een rooilijnbreedte van 12m vereist;
Overwegende dat cfr. hogervermelde regelgeving de gemeenteraad dient te beslissen over de zaak van de weg;
Gelet op het feit dat door het gratis afstaan van de voorliggende perceelsdelen, aangeduid als lot 4 op het verkavelingsplan opgemaakt door Stef Geukens dd. 26/03/2021, de rooilijn gelegen is op 6m uit de as van de Sparrenstraat;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing goed over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer A2021/21 OMV OMV (OMV_2021089692), zoals aangeduid op het verkavelingsplan dd. 26/03/2021, opgemaakt door landmeter Stef Geukens wonende te Kiezelweg 204 te 2400 Mol tot het verkavelen van een perceel in 3 loten voor vrijstaande ééngezinswoningen gelegen te Balen, afdeling 2 sectie B nr. 1319H13;
Volgende oppervlakte zal gratis worden ingelijfd in het openbaar domein: 21 ca;
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut;
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid samen met het verkavelingsdossier.
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer de omgevingsvergunning niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd, of wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Betreft vervolgens voor inlijving bij het openbaar domein de kosteloze grondafstand van volgend perceel grond te Balen Schoor-Dorp: eerste afdeling sectie D nummer 530/D deel voor een gemeten oppervlakte van 11ca, aangeduid als lot 2 bisnr. op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 10 oktober 2020.
Gelet op de ontwerpakte opgemaakt door notaris Sofie Vanhoutteghem te Mol, waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente Balen om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur de dato 22 december 2017;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde grondafstand ten haren gunste van volgend perceel grond te Balen, Schoor-Dorp, eerste afdeling, sectie D nummer 530/D deel voor een gemeten oppervlakte van 11 ca, aangeduid als lot 2bisnr. op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 10 oktober 2020.
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut om ingelijfd te worden in het openbaar domein, en wordt bijgevolg geaffecteerd.
Desbetreffend perceel zal gratis worden afgestaan en overgedragen aan de gemeente Balen. De notariskosten worden ten laste van de overdrager genomen.
De bijhorende akte wordt goedgekeurd. De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid.
Betreft vervolgens voor inlijving bij het openbaar domein de kosteloze grondafstand van volgend perceel grond te eerste afdeling sectie E deel van nummer 1754D P0000 voor een gemeten oppervlakte van15ca, aangeduid als bisnr. A op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 8 augustus 2017.
Gelet op de ontwerpakte opgemaakt door notaris Holvoet te Antwerpen, waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente Balen om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur de dato 22 december 2017;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde grondafstand ten haren gunste van volgend perceel grond te Balen: eerste afdeling sectie E deel van nummer 1754D P0000 voor een gemeten oppervlakte van 15ca, aangeduid als bisnr. A op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 8 augustus 2017.
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut om ingelijfd te worden in het openbaar domein, en wordt bijgevolg geaffecteerd.
Desbetreffend perceel zal gratis worden afgestaan en overgedragen aan de gemeente Balen. De notariskosten worden ten laste van de overdrager genomen.
De bijhorende akte wordt goedgekeurd. De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid.
Betreft vervolgens voor inlijving bij het openbaar domein de kosteloze grondafstand van volgend perceel grond te Balen: tweede afdeling sectie C deel van nummer 297/B P0000 voor een gemeten oppervlakte van 36ca, aangeduid als lot 9 bisnr. op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 10 september 2018.
Gelet op de ontwerpakte opgemaakt door notaris De Graef te Mol, waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente Balen om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur de dato 22 december 2017;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde grondafstand ten haren gunste van volgend perceel grond te Balen: tweede afdeling sectie C nummer 297/B P0000 voor een gemeten oppervlakte van 36ca, aangeduid als lot 9 bisnr. op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 10 september 2018
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut om ingelijfd te worden in het openbaar domein, en wordt bijgevolg geaffecteerd.
Desbetreffend perceel zal gratis worden afgestaan en overgedragen aan de gemeente Balen. De notariskosten worden ten laste van de overdrager genomen.
De bijhorende akte wordt goedgekeurd. De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid.
Betreft vervolgens voor inlijving bij het openbaar domein de kosteloze grondafstand van volgend perceel grond te Balen: tweede afdeling sectie C deel van nummer 265T P0000 met gereserveerde perceelsnummer 265N2 P0000 voor een gemeten oppervlakte van 1 are, aangeduid als lot 7 op het meetplan opgemaakt door landmeter Eddy Daems te Geel op 8 juni 2021.
Gelet op de ontwerpakte opgemaakt door geassocieerd notaris Jan Van Ermengem te Meerhout, waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente Balen om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur de dato 22 december 2017;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde grondafstand ten haren gunste van volgend perceel grond te Balen: tweede afdeling, sectie C deel van nummer 265T P0000 met gereserveerde perceelsnummer 265N2 P0000 voor een gemeten oppervlakte van in totaal 1 are, aangeduid als lot 7 op het meetplan opgemaakt door landmeter Eddy Daems te Geel op 8 juni 2021.
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut om ingelijfd te worden in het openbaar domein, en wordt bijgevolg geaffecteerd.
Desbetreffend perceel zal gratis worden afgestaan en overgedragen aan de gemeente Balen. De notariskosten worden ten laste van de overdrager genomen.
De bijhorende akte wordt goedgekeurd. De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid.
Betreft vervolgens voor inlijving bij het openbaar domein de kosteloze grondafstand van volgend perceel grond te Balen, tweede afdeling sectie B deel van nummers 725/E P0000, 726 P0000 en 727 P0000 met gereserveerde perceelidentificatie 2075/C P0000 voor een gemeten oppervlakte van 2a 12ca, aangeduid als lot 3- bisnr. op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 24 december 2019.
Gelet op de ontwerpakte opgemaakt door notaris Erika Roosen te Balen, waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente Balen om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur de dato 22 december 2017;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde grondafstand ten haren gunste van volgend perceel grond te Balen: tweede afdeling sectie B deel van nummers 725/E P0000, 726 P0000, 727 P0000 voor een gemeten oppervlakte van 2a 12ca, aangeduid als lot3-bisnr. op het meetplan opgemaakt door landmeter Johan Schoeters te Mol op 24 december 2019.
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut om ingelijfd te worden in het openbaar domein, en wordt bijgevolg geaffecteerd.
Desbetreffend perceel zal gratis worden afgestaan en overgedragen aan de gemeente Balen. De notariskosten worden ten laste van de overdrager genomen.
De bijhorende akte wordt goedgekeurd. De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid.
Betreft vervolgens voor inlijving bij het openbaar domein de kosteloze grondafstand van volgend perceel grond te Balen: voor een gemeten oppervlakte van 29ca, 23ca, 34ca, 19ca, 13ca, 26ca, 24ca, 33ca, 22 ca en 20ca, aangeduid als loten 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A, 8A, 9A en 10A op het meetplan opgemaakt door landmeter Vincent Verbeeck te Herentals op 11 februari 2019.
Gelet op de ontwerpakte opgemaakt door geassocieerd notarissen Goossens, Verwerft en Scheurweghs te Grobbendonk, waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente Balen om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur de dato 22 december 2017;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde grondafstand ten haren gunste van volgend perceel grond te Balen: eerste afdeling, sectie A deel van nummer 417/E P0000 voor een gemeten oppervlakte van in totaal 2a 43ca, aangeduid als lot 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A, 8A, 9A en 10Aop het meetplan opgemaakt door landmeter Vincent Verbeeck te Herentals op 11 februari 2019.
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut om ingelijfd te worden in het openbaar domein, en wordt bijgevolg geaffecteerd.
Desbetreffend perceel zal gratis worden afgestaan en overgedragen aan de gemeente Balen. De notariskosten worden ten laste van de overdrager genomen.
De bijhorende akte wordt goedgekeurd. De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid.
Raadslid Tom Vranckx, indiener van het agendapunt 16 van deze gemeenteraadzitting, heeft per mail d.d. 6 september 2021 te kennen gegeven verontschuldigd te zijn voor de gemeenteraadzitting van heden avond. Het raadslid drukte daarbij de wens uit om betreffend agendapunt 16 te verdagen naar de gemeenteraadzitting van oktober 2021. Ter gemeenteraadzitting wordt dit beaamd door raadslid Geert Mangelschots.
Gelet op deze informatie stelt gemeenteraadsvoorzitter Johan Leysen aan de gemeenteraad voor om agendapunt 16 effectief te verdagen naar de volgende gemeenteraadzitting. De raadsleden formuleren hierbij geen verdere opmerkingen. Het agendapunt wordt verdaagd naar volgende gemeenteraadzitting.
Mondelinge vraag van raadslid Tom Hollants: sportactiviteit/sport beoefenen in onze gemeente
“Aanleiding en content :
Enkele inwoners/burgers van de gemeente, vragen zich af of het mogelijk is om in de gemeente Balen-Olmen, een mountainbike parcours te maken, zodat deze fietsers hun sport/en of hobby kunnen uitoefenen in deze landelijke gemeente?
Ik weet dat er mountainbike parcours bestaan in de aangrenzende gemeenten, Mol en Meerhout en er zou er ook een mountainbike parcours zijn in de Stad Geel.
Eventueel aansluiten op deze mountainbike parcours van de aangrenzende gemeenten?”
Schepen van sport Mien Vanden Broek antwoordt het volgende:
Vanaf het kerkplein in Hulsen kan je vertrekken voor een recreatieve mountainbiketocht door de mooie bossen van Balen, Mol, Meerhout en Geel. De ‘Landduinenroute’ is het resultaat dat bosgebieden in deze gemeenten met elkaar verbindt. De Landduinenroute bestaat uit twee lussen en is met de 2 aanlooproutes meegerekend ongeveer 40 km lang.
Deze Landduinenroute werd op haar beurt begin 2017 verbonden met andere routes tot het uitgebreide mountainbikenetwerk Kempen. In totaal omvat dit netwerk een afstand van 482 km.
Men kan dus vertrekken voor een mountainbiketocht in Balen en de aansluiting op andere parcours is reeds een feit.
Mondelinge vraag van raadslid Jef Convens: bermonderhoud op de secundaire wegen
“Bermonderhoud voor meer verkeersveiligheid,ook op secundaire wegen
Verkeersveiligheid is steeds een belangrijk thema. En zeker aan het begin van het schooljaar wanneer
Vele kinderen weer naar school gaan .via allerlei wegen moedigt de gemeente de kinderen en hun ouders
Ook aan om met de fiets of te voet naar school te gaan .We zijn blij dat de gemeente acties onderneemt voor het
Maaien van de bermen op onze hoofdwegen en fietspaden maar ook het onderhoud van de secundaire wegen is hierbij belangrijk.
Op meerdere plaatsen groeien de netels en onkruid over de weg en ook het gevaar van overhangende takken maakt dat voetgangers en fietsers
Die passeren hierdoor moeten uitwijken.dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Ook de combinatie van hoge snelheid van
Sommige automobilisten op deze plaatsen verhoogd de kans op ongevallen.
Hieromtrent hebben we de volgende vragen
Zit het maaien van bermen op secundaire wegen in het maaiplan ?
Kan dit zo snel mogelijk ingepland worden en wat is de aangehouden frequentie?
Kunnen er controles komen op snelheid bij het begin en einde van de schooltijden ?”
Schepen van openbare werken en mobiliteit Werner Hens antwoordt het volgende:
Het maaiplan van de gemeente is in feite in een zelfde logica opgebouwd als het strooiplan tijdens de winter. Het komt er op neer dat de hoofdwegen, met een belangrijke verbindende functie, prioriteit krijgen. Concreet worden deze hoofdwegen dus eerst gemaaid. Wanneer deze afgewerkt zijn, worden gehucht per gehucht ook de binnenwegen meegenomen. Het maaien van bermen op secundaire wegen zit dus mee in het maaiplan, maar dus in ondergeschikte orde ten opzichte van de hoofdwegen.
Wat het tijdstip van maaien betreft, zijn wij onderhevig aan het bermdecreet. Dit decreet bepaalt als algemene regel dat de eerste maaibeurt pas mag plaats vinden na 15 juni en de eventuele tweede maaibeurt pas na 15 september. In het kader van de verkeersveiligheid kan hierop een uitzondering gemaakt worden en kunnen we dus een vroeger maaitijdstip hanteren. Dit doen we ook in de praktijk. Wij maaien meestal reeds voor 15 juni aan de hoofdwegen, voornamelijk aan kruispunten voor een betere zichtbaarheid en bij overhangend gras of overhangende struiken langs fietspaden. Wij nemen eenzelfde houding aan als er een tweede maaibeurt nodig is, waarbij we dus ook vóór 15 september maaien omwille van de verkeersveiligheid.
De regel is dus dat er twee maaibeurten plaatsvinden. In functie van de noodwendigheid worden ad hoc maaiwerken uitgevoerd omwille van de verkeersveiligheid.
Wat snelheidscontroles betreft, stellen wij vast dat de politie deze continu inplant. Van onze kant geven wij regelmatig aan de politie locaties door waar zich een snelheidsprobleem voordoet. De politie schuift deze locaties dan in hun planning van snelheidscontroles in. Samen met u delen wij de bezorgdheid van de veiligheid rond schoolomgevingen. Vandaar dat snelheidscontroles op die plek regelmatig gebeuren én ook door ons aangevraagd worden.