ma 06/09/2021 - 19:00 Vrijetijdscentrum De Kruierie Grote vergaderruimte
Zie ontwerpbeslissing.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring ontwerpbeslissing.
Zie ontwerpbeslissing.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring ontwerpbeslissing.
Zie ontwerpbeslissing. Reglement in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing. Dossier met rapportering in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Kennisname door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing. Dossier in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring ontwerpbeslissing.
Zie ontwerpbeslissing. Energie- en klimaatplan Balen in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring ontwerpbeslissing.
Zie ontwerpbeslissing. Dossier in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing. Dossier in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing. Dossier in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing. Dossier in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad
Zie ontwerpbeslissing. Dossier in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Zie ontwerpbeslissing. Dossier in bijlage.
Voorstel schepencollege:
Goedkeuring door de gemeenteraad.
Aanleiding en content :
Enkele inwoners/burgers van de gemeente Balen-Olmen, vragen zich af of het mogelijk is om de IOK containerparkkaart op hun identiteitskaart (E-ID) te zetten zodat deze inwoners niet telkens hun kaart van het containerpark bij zich moeten hebben. (Kan zoek geraken tijdens verhuis, thuis in de schuif laten liggen, dient weer op en af te rijden naar huis om deze op te halen en nadien voor een gesloten poort te staan,… .
De identiteitskaart (E-ID kaart) moet men bij zich hebben volgens de wet vanaf 18 jaar als ik mij niet vergis. Opgeborgen in de portefeuille, portemonnee of hoesje van de smartphone.
Naar aanleiding van de administratieve vereenvoudiging, terug dringen van de papieren rompslomp, sinds enkele jaren vooral gekend onder de heer Vincent van Quickenborne , destijds staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging, nu federaal minister van justitie.
Op Federaal Niveau :
Zo werden op federaal niveau de beroemde SIS-kaart al op de huidige E-ID geplaatst.
Ook zou er sprake zijn om in de toekomst ook het rijbewijs op de E-ID te plaatsen.
Op Vlaams Niveau :
De websites mijn burgerprofiel.be en mijn gezondheid.be zijn voorbeelden, waar de inwoners/burgers van België hun administratieve stukken digitaal kunnen opvragen.
Dit via de computer, tablet en/of smartphone. (PC-gebruikers via hun E-ID identiteitskaart, pincode en kaartlezer). Tablet en smartphone gebruikers via its me©app (programma/app op hun toestel)
Op Lokaal Niveau :
Ook de gemeente Balen-Olmen maakt dit mogelijk via hun website waarin ze het burgerprofiel(reeds boven beschreven) en andere documenten integreren via het digitaal loket (e-loket).
Ook is de BIB-kaart (indien zij, gebruikers van de bibliotheek zijn) van de meerderjarige inwoners ook op hun E-ID geplaatst.
Bij minderjarige gebruikers wordt dit gedaan volgens het BIB reglement.
In de Gemeente Mol zou dit ook al gebeurd zijn of is hier mee bezig dit te doen (de BIB-kaart van de meerderjarige inwoners ook op hun E-ID te plaatsen).
Kan het schepencollege in samenwerking van de gemeentediensten en het IOK te Geel, geen oplossing uitwerken op lokaal niveau om in Balen-Olmen de IOK Containerparkkaart op hun E-ID te integreren?
Bij echtparen kan dit ook mits het naleven van het containerparkreglement (d.w.z. 2de containerparkkaart op de E-ID zetten van de partner).
Raadslid Tom Vranckx, indiener van het agendapunt 16 van deze gemeenteraadzitting, heeft per mail d.d. 6 september 2021 te kennen gegeven verontschuldigd te zijn voor de gemeenteraadzitting van heden avond. Het raadslid drukte daarbij de wens uit om betreffend agendapunt 16 te verdagen naar de gemeenteraadzitting van oktober 2021. Ter gemeenteraadzitting wordt dit beaamd door raadslid Geert Mangelschots.
Gelet op deze informatie stelt gemeenteraadsvoorzitter Johan Leysen aan de gemeenteraad voor om agendapunt 16 effectief te verdagen naar de volgende gemeenteraadzitting. De raadsleden formuleren hierbij geen verdere opmerkingen. Het agendapunt wordt verdaagd naar volgende gemeenteraadzitting.
Onze gemeente is goed voorzien van buurtspeelpleintjes en petanque banen. Een mooie ontspanningsmogelijkheid voor jong en oud. Waar gretig gebruik van gemaakt wordt. Zeker in de periodes dat de kinderen thuis zijn van school.
Een belangrijke voorwaarde om hier optimaal gebruik van te kunnen maken is goed onderhouden toestellen en omgeving. Onder andere onkruid wat de zandbakken en de banen overwoekerd belemmeren het gebruik en houd de gebruikers weg, maar ook defecten aan toestellen zorgen voor minder gebruik. Hieromtrent stuurde ik in Juli de vraag om onderhoud uit te voeren bij specifiek de speelpleintjes in de pegelstraat en de kanaalstraat. Deze oproep werd dan ook opgenomen door het bestuur en in de pegelstraat werd onkruid verwijderd en zand aangevuld.
Door deze natte zomer is er ondertussen al volop terug onkruid in de zandbak en op de petanque velden aan het groeien. Waarop de volgende vragen:
Graag hadden we hier een antwoord en oplossing van het bestuur gehad zodat onze inwoners optimaal gebruik kunnen maken van deze ontspanningsgelegenheden. Het zou spijtig zijn als er speelgelegenheid gecreëerd is maar dat het niet kan gebruikt worden.
Tijdens het schepencollege werd een princiepsvraag over een verkaveling aan de Sint-Luciastraat achter de kerk van Rosselaar door het bestuur positief onthaald. Een vreemde zaak, aangezien de gehele argumentatie een negatief advies uitspreekt over het verkavelen en bebouwen van dit gebied.
Ik citeer: “Het ontwerp ontbreekt aan een visie betreffende ruimtelijke integratie: 1. Er wordt niets gedaan met de Zeeploop(vallei). 2. De typische landschappelijke lijnstructuur (KLE’s) verdwijnt volledig, er is geen rekening gehouden met waardevol bestaand groen. 3. Het typisch landschapszicht op de kerk en kerktoren wordt volledig tenietgedaan. 4. Er wordt geen rekening gehouden met oriëntatie, groenpleinen, minimaliseren van verharding, … Het betreft een traditioneel verkavelingsplan.”
Daarom mijn vraag:
Ik werd gecontacteerd door een vroegere buurman van me die zich zorgen maakt om de correctheid van de weegbrug van het recyclagepark in Balen. Hij verwees meteen ook naar de post die hij daarover deed op de Facebookgroep Ge zijt van Balen als….. Daarop volgde tal van getuigenissen van burgers die ook bedenkelijke situaties aanhaalden. Wat is de frequentie van ijking van deze weegbrug?
Wanneer werden de 2 laatste ijkingen gedaan?
Wat is de foutenmarge die hier wettelijk gehanteerd mag worden?
De voorbije ijverde ik vurig voor het behoud van een aantal historische gevels die de ziel van onze gemeente uitdragen. Ik was dan ook enthousiast wanneer we als schepencollege in die richting beslisten. In de praktijk werden er mooie bouwprojecten nieuwbouw of verbouwing gerealiseerd waar met respect voor de geschiedenis de gevels moesten blijven staan. Zo ook kwam vorige legislatuur een groot project op tafel voor 'huize Wouters', de woning van de oud-notaris en oud-burgemeester van onze gemeente, dat op enorm veel oud fotomateriaal een herkenningspunt is.
Het project had vele punten die besproken dienden te worden, maar het behoud van de gevel was toch zeer voornaam. Na beslissing van behoud, brak er een brand uit, maar gelukkig kon de historische gevel vrij goed gespaard blijven.
Intussen zijn de grote werken al even bezig en ziet de passant al ongeveer hoe het project écht zal worden. Meteen valt ook op dat de bewuste gevel van wit pleisterwerk voorzien is en de compositie gewijzigd werd.
Het lijkt erop dat het wel een net eindresultaat zal worden, dat een mooie uitstraling geeft aan de omgeving, maar toch zijn er grote bedenkingen te maken bij deze situatie. Het is wel duidelijk dat de uitdrukkelijke voorwaarde tot behoud van de gevel die bij de bouwvergunning, die door het schepencollege werd verleend, met de voeten werd getreden. De historische gevel werd inderdaad gestut wanneer de rest van het gebouw verdween. Hij staat er inderdaad nog, maar verdween visueel achter de witte crepi.
Wat is de houding van het huidige schepencollege in deze situatie?
Zal het bestuur het hierbij laten of zijn er sancties mogelijk?
Wat is de visie op het behoud van straatbeeld-bepalende gebouwen en gevels?
Niet enkel uit persberichten, maar ook uit de notulen van het schepencollege blijkt dat de relaties en bijhorende communicatie tussen ons gemeentebestuur en het Vlaams Gewest op vlak van gewestwegen niet verlopen zoals men dat zou mogen verwachten. Het lijstje knelpunten wordt langer.
Helaas wordt het lijstje nog wat langer:
Bij de herinrichtingsprojecten van zowel de N18 als de N136 sneuvelden tal van grote, oude straatbomen. Een aantal van deze werd vervangen door nieuwe, jonge eikjes. Reeds eerder werden enkele van deze vervangen na fatale hittegolven en ondermaatse opvolging vanuit het Gewest. Dit jaar konden we verre van spreken van hittegolven. Toch zijn er opnieuw vele van deze recent aangeplante straatbomen die sneuvelden of maar amper enkele tekenen van leven vertonen. Langs de N18 bijvoorbeeld staan er momenteel minstens 55 stuks die best vervangen dienen te worden. Her en der lijkt er bovendien al wel een boom te missen in de rij, maar werden deze plekken tot op heden nog niet opnieuw ingevuld.
Verder wil ik ook bemerken dat de straatlampen van de N136 nog niet allen voorzien zijn van een zogenaamd 'steunnummer', wat handig is om defecte straatlampen te melden.
Ik merkte langs de stoep van Rijsberg (N136) dat een deel van de berm verzakt was, waardoor ik zelfs onder de fundering van de straatlamp kon kijken. Het betreft de paal thv het zogenaamde gebouw 'van Belgacom', schuin tegenover de frituur.
Kan het bestuur ook deze zaken mee opvolgen?
Er bestaan allerlei voorschriften rond beplanting van percelen ifv zichtbaarheid in bochten. Onder de noemer 'Hinderlijke beplanting' kunnen privé-eigenaars gedwongen worden dergelijke planten in te tomen.
Komen er bij gemeente of politie meldingen binnen over hinderlijke beplanting of is dit iets wat bij ergernis van passanten blijft? Hoe gebeurt de opvolging hiervan? Onderneemt de gemeente ook spontaan acties of enkel na klachten van passanten?
Wie is er aansprakelijk wanneer er een ongeval gebeurt dat gerelateerd kan worden aan het gebrek aan zicht door hinderlijke beplanting? Wat wanneer de beplanting ook de berm inpalmt?
Er ontstond grote ophef wanneer recent bekend werd dat onze wetgever een privétuin wat toegankelijker maakte om een verloren bal te komen zoeken etc.
Gezien de gevoeligheid en ter bescherming van de privacy in privétuinen, voorziet de gemeente Glabbeek daarom een aangepaste reactie in de vorm van een politieverordening. Deze bezorgde ik ook in bijlage.
Wat is de houding van het bestuur tov deze nieuwe wet?
Is het bestuur bereid om een vergelijkbare politieverordening als Glabbeek in het leven te roepen?
In bijlage het agendapunt van de gemeente Glabbeek dat er weldra ter stemming zal voorgelegd worden. Gelieve dit als voorstel van besluit op te nemen in de agenda.
Zou er de mogelijkheid kunnen voorzien worden om het principe goed te keuren aub?
Mondelinge vraag van raadslid Tom Hollants: sportactiviteit/sport beoefenen in onze gemeente
“Aanleiding en content :
Enkele inwoners/burgers van de gemeente, vragen zich af of het mogelijk is om in de gemeente Balen-Olmen, een mountainbike parcours te maken, zodat deze fietsers hun sport/en of hobby kunnen uitoefenen in deze landelijke gemeente?
Ik weet dat er mountainbike parcours bestaan in de aangrenzende gemeenten, Mol en Meerhout en er zou er ook een mountainbike parcours zijn in de Stad Geel.
Eventueel aansluiten op deze mountainbike parcours van de aangrenzende gemeenten?”
Schepen van sport Mien Vanden Broek antwoordt het volgende:
Vanaf het kerkplein in Hulsen kan je vertrekken voor een recreatieve mountainbiketocht door de mooie bossen van Balen, Mol, Meerhout en Geel. De ‘Landduinenroute’ is het resultaat dat bosgebieden in deze gemeenten met elkaar verbindt. De Landduinenroute bestaat uit twee lussen en is met de 2 aanlooproutes meegerekend ongeveer 40 km lang.
Deze Landduinenroute werd op haar beurt begin 2017 verbonden met andere routes tot het uitgebreide mountainbikenetwerk Kempen. In totaal omvat dit netwerk een afstand van 482 km.
Men kan dus vertrekken voor een mountainbiketocht in Balen en de aansluiting op andere parcours is reeds een feit.
Mondelinge vraag van raadslid Jef Convens: bermonderhoud op de secundaire wegen
“Bermonderhoud voor meer verkeersveiligheid,ook op secundaire wegen
Verkeersveiligheid is steeds een belangrijk thema. En zeker aan het begin van het schooljaar wanneer
Vele kinderen weer naar school gaan .via allerlei wegen moedigt de gemeente de kinderen en hun ouders
Ook aan om met de fiets of te voet naar school te gaan .We zijn blij dat de gemeente acties onderneemt voor het
Maaien van de bermen op onze hoofdwegen en fietspaden maar ook het onderhoud van de secundaire wegen is hierbij belangrijk.
Op meerdere plaatsen groeien de netels en onkruid over de weg en ook het gevaar van overhangende takken maakt dat voetgangers en fietsers
Die passeren hierdoor moeten uitwijken.dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Ook de combinatie van hoge snelheid van
Sommige automobilisten op deze plaatsen verhoogd de kans op ongevallen.
Hieromtrent hebben we de volgende vragen
Zit het maaien van bermen op secundaire wegen in het maaiplan ?
Kan dit zo snel mogelijk ingepland worden en wat is de aangehouden frequentie?
Kunnen er controles komen op snelheid bij het begin en einde van de schooltijden ?”
Schepen van openbare werken en mobiliteit Werner Hens antwoordt het volgende:
Het maaiplan van de gemeente is in feite in een zelfde logica opgebouwd als het strooiplan tijdens de winter. Het komt er op neer dat de hoofdwegen, met een belangrijke verbindende functie, prioriteit krijgen. Concreet worden deze hoofdwegen dus eerst gemaaid. Wanneer deze afgewerkt zijn, worden gehucht per gehucht ook de binnenwegen meegenomen. Het maaien van bermen op secundaire wegen zit dus mee in het maaiplan, maar dus in ondergeschikte orde ten opzichte van de hoofdwegen.
Wat het tijdstip van maaien betreft, zijn wij onderhevig aan het bermdecreet. Dit decreet bepaalt als algemene regel dat de eerste maaibeurt pas mag plaats vinden na 15 juni en de eventuele tweede maaibeurt pas na 15 september. In het kader van de verkeersveiligheid kan hierop een uitzondering gemaakt worden en kunnen we dus een vroeger maaitijdstip hanteren. Dit doen we ook in de praktijk. Wij maaien meestal reeds voor 15 juni aan de hoofdwegen, voornamelijk aan kruispunten voor een betere zichtbaarheid en bij overhangend gras of overhangende struiken langs fietspaden. Wij nemen eenzelfde houding aan als er een tweede maaibeurt nodig is, waarbij we dus ook vóór 15 september maaien omwille van de verkeersveiligheid.
De regel is dus dat er twee maaibeurten plaatsvinden. In functie van de noodwendigheid worden ad hoc maaiwerken uitgevoerd omwille van de verkeersveiligheid.
Wat snelheidscontroles betreft, stellen wij vast dat de politie deze continu inplant. Van onze kant geven wij regelmatig aan de politie locaties door waar zich een snelheidsprobleem voordoet. De politie schuift deze locaties dan in hun planning van snelheidscontroles in. Samen met u delen wij de bezorgdheid van de veiligheid rond schoolomgevingen. Vandaar dat snelheidscontroles op die plek regelmatig gebeuren én ook door ons aangevraagd worden.