Terug Gemeenteraad

ma 25/04/2022 - 19:00 raadzaal

Openbare zitting

Beleidsondersteuning

Beleidsondersteuning

Vrije tijd

Vrije Tijd

Omgeving & openbaar domein

Wonen

Ruimtelijke ordening

Facility

Patrimonium

Personeel en secretariaat

Secretariaat

Bijkomende punten op de dagorde

  • 11
    2022_GR_00063 - Sobercoins

    Er zijn weinig campagnes die door een simpele aankondiging zoveel bereik krijgen. De lancering van de bewuste sobercoins is zo’n campagne. Of het in deze mate de bedoeling was, laat ik in het midden, maar het moet gezegd, het debat over het ‘inpilsen’ is op de nationale – en als ik de media wat uitpluis – ook de internationale agenda gezet.

    Het doel is bij iedereen duidelijk: jongeren afraden om thuis of onderweg in te drinken. Een fenomeen dat de laatste 25 jaar altijd al wel bestaan heeft, maar door corona en de zeer dure prijzen in het uitgaansleven sterk is toegenomen.

    De uitvoering van de campagne lijkt ons minder duidelijk. Want het klopt dan wel dat heel wat jongeren nuchter aan de Jungle Party, de testfuif zeg maar, aankwamen, maar heel wat van die jongeren dronken vanzelfsprekend met hun drie gratis bonnetjes drie frisse pinten.

    Een aantal experten zijn in de media duidelijk: “Sensibilisering rond indrinken is goed, dat juich ik toe, maar qua gedragsverandering zal die sobercoin niet effectief zijn”, aldus Mark Heremans van Drugpunt. Of nog: “Ik ben blij om te horen dat er tegen voordrinken ingegrepen wordt, maar mis het totaalplaatje van alcoholpreventie wel”, volgens directeur Katleen Peleman van Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Illegale Drugs (VAD).

    Mij leek het in eerste instantie passend bij ons Balenaren: we drinken al eens graag een pintje, dus wie te nuchter op het feest toekomt, wordt meteen geholpen met drie gratis pinten. Ik overdrijf natuurlijk, maar we hebben de indruk dat dit bij iedereen die de afgelopen week de vele artikels las over de sobercoins er ongeveer hetzelfde over dacht.

    Meteen een aantal vragen hierover. Maar eerst wil ik ook weten of de Jungle Party geen ongelukkige keuze was om de campagne af te trappen. Ik wil hier niet te diep op doorgaan, maar zowel de locatie van de Jungle Party als de organisatoren van deze fuif hebben hun adres op grondgebied Mol. Dat leek ons nogal vreemd voor een louter Balense campagne.

    Hierbij dus de volgende vragen: 

    • Nu de perceptie ontstaan is dat nuchter zijn beloond wordt met gratis bier, hoe denkt de gemeente deze perceptie om te keren?
    • Wat waren de resultaten van de eerste fuif met de sobercoins?
    • Wat is of zijn de volgende stap of stappen inzake de preventie van overmatig drankgebruik bij onze jongeren?
    • Wie staat in voor de kosten van deze sobercoins?
    • Aansluitend op de vorige vraag; indien de gemeente hiervoor instaat, wordt wat betreft de Jungle Party dan gevraagd aan de gemeente Mol om de kosten te dragen aangezien de fuif volledig in Mol plaatsvond, ondanks de speciale situatie in Wezel?