Het Beheerscomité GAS is in vergadering van 18 maart 2022 overgegaan tot vastlegging van de rekening over het werkingsjaar 2021.
Het resultaat, zijnde het saldo van de gerealiseerde inkomsten en de aangerekende kosten van de GAS-dienst, wordt verdeeld over de deelnemende gemeenten.
Geel 19 749,82 euro
Grobbendonk 5 641,22 euro
Herentals 13 961,07 euro
Herenthout 4 433,83 euro
Laakdal 7 980,99 euro
Meerhout 5 116,57 euro
Olen 6 163,86 euro
Vorselaar 3 915,73 euro
Balen 11 161,60 euro
Dessel 4 742,98 euro
Mol 18 143,15 euro
Herselt 7 296,23 euro
Hulshout 5 163,40 euro
Westerlo 12 438,99 euro
De afrekening 2021 is, zoals besproken op de vergaderingen van het Beheerscomité, anders dan de vorige jaren aangezien de afrekening nog gemaakt werd op basis van de bestaande verdeelsleutel (kolom AFREKENING: bevolkingsaantallen) maar dat voorschot al wel berekend werd op de nieuwe verdeelsleutel (kolom VOORSCHOT : aantal verwachte dossiers).
In kolom VERSCHIL stonden vroeger altijd kleine positieve bedragen, maar nu zijn er grote verschillen tussen de gemeenten en zullen sommige gemeenten een creditnota krijgen.
Deze afrekening is niet de uiteindelijke factuur/creditnota aangezien de afrekening 2021 nog verrekend moet worden het voorschot 2022.
Bovendien zullen de afrekeningen van de volgende jaren enkel gaan over de uitgaven want de inkomsten van de GAS boetes zullen vanaf 2022 rechtstreeks naar de gemeenten gaan en niet meer verrekend worden met de totale uitgaven.
De gemeenteraad keurt de rekening 2021 van de interlokale vereniging Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties goed.
Gelet op volgende redenen tot wijziging van de overeenkomst:
- Het Decreet Lokaal Bestuur heeft de bestaande wetgeving opgeheven en nieuwe terminologie ingevoerd.
- Het Decreet Interlokale Vereniging dd 06/07/2001 werd vervangen door Deel 3 Titel 3 HST 2 van het Decreet Lokaal Bestuur.
- Ook de nieuwe GAS Wet en het KB van 21/12/2013 (Koninklijk besluit tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties) zijn nu van toepassing. De overeenkomst Interlokale Vereniging moet dan ook conform deze nieuwe wetgeving aangepast worden.
- Ook de bepalingen m.b.t. de sanctionerende ambtenaren worden aangepast aangezien volgens de nieuwe GAS Wet een sanctionerend ambtenaar met diploma rechtspraktijk (bachelor) aangesteld kan worden.
- De overeenkomst vermeldt dat de sanctionerende ambtenaar tweewekelijks zitting houdt in de andere politiezones. In de praktijk worden de zittingen gehouden in het Veiligheidshuis en vragen van politie worden altijd telefonisch gesteld aangezien deze vaak dringend zijn en er niet 2 weken kan gewacht worden.
- Er is steeds van een solidariteitsprincipe uitgegaan bij de verdeelsleutel van alle inkomsten en kosten, dus op basis van de bevolkingsaantallen. De laatste jaren zijn er echter grote verschillen tussen gemeenten onderling en sommige gemeenten hebben exponentieel veel meer GAS dossiers dan andere gemeenten door bv. inzet van camera’s en aanstellen van GAS vaststellers.
Overwegende dat sommige politiezones helemaal willen inzetten op GAS, ook op GAS 4. Sommige gemeenten maken meer gebruik van GAS. Dit is logisch aangezien er diverse invullingen zijn van lokale noden/overlast. Diversiteit binnen de interlokale vereniging moet kunnen. Een herfinanciering is dan ook een logische en correcte stap die genomen moet worden. Op deze manier kunnen de verschillende politiezones/gemeenten, indien ze dit wensen, op verschillende snelheden werken.
Overwegende dat als er gemeenten GAS 5 willen invoeren, de verdeelsleutel zal veranderen. Op dit moment is nog geen beslissing genomen over de invoering van GAS 5. Er wordt nog gewacht op meer duidelijkheid over het Hersteldecreet en het doorstortscenario.
Overwegende dat de gemeenten de GAS boetes zelf zullen innen en de kosten zullen verdeeld worden op basis van het aantal GAS dossiers en de nieuwe verdeelsleutel.
Overwegende dat de uitgaven van het Bureau verdeeld worden over de deelnemende gemeenten a rato van hun aantal GAS dossiers en rekening houdend met volgende verdeelsleutel :
- 50% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers
- 50 % van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers
Overwegende dat als GAS 5 ingevoerd zou worden, de verdeelsleutel als volgt bepaald zal worden:
- 30% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers
- 30% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers
- 40% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 5 dossiers
Overwegende dat deze verdeelsleutel jaarlijks geëvalueerd zal worden en desgevallend aangepast worden;
Gelet op Art. 119 bis nieuwe Gemeentewet;
Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (nieuwe GAS-Wet);
Gelet op het KB van 21/12/2013 (Koninklijk besluit tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties);
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
De aangepaste samenwerkingsovereenkomst Interlokale Vereniging "Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties" wordt goedgekeurd zoals voorzien in bijlage.
Het huishoudelijk reglement wordt goedgekeurd zoals voorzien in bijlage.
Deze aanpassingen en wijzigingen van de overeenkomst treden in werking met terugwerkende kracht vanaf 01/01/2022.
De algemeen directeur en voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd de aangepaste overeenkomst (statuten) te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Afschrift van dit besluit te laten overmaken aan het Bureau Gemeentelijke administratieve sancties en aan alle andere deelnemende gemeenten: Geel, Laakdal, Meerhout, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar, Dessel, Mol, Herselt, Hulshout en Westerlo.
De gemeenteraad keurt het reglement 'Ondersteuning aan verenigingen voor de aanleg van kunstgrasvelden' goed.
De gemeente Balen heeft samen met Stuifzand (voorheen Cultuurnetwerk Kempen) de ambitie uitgesproken om haar vrijetijdsparticipatie inclusiever te maken.
Samen met de zeven Stuifzandgemeenten werden de mogelijkheden onderzocht waarbij drie scenario’s werden bekeken :
1. Alles blijft zoals het is
2. De Stuifzandgemeenten worden een UiTPAS regio
3. De Stuifzandgemeenten sluiten aan bij de bestaande regio UiTPAS Kempen
Bij de voorbereiding werden diverse diensten van de gemeenten betrokken. In juni/juli 2021 namen de colleges van burgemeester en schepenen van de zeven gemeenten de principebeslissing aan te sluiten bij UiTPAS Kempen.
In het najaar van 2021 werden afspraken gemaakt met de 7 bestaande gemeenten van UiTPAS Kempen én de regio Neteland die net als de Stuifzandgemeenten wenst aan te sluiten. Ook Merksplas wenst toe te treden.
Dit proces werd ondersteund door publiq. Publiq is een vzw die in opdracht van de Vlaamse overheid participatie aan het vrijetijds- en cultuuraanbod verhoogt en verbreedt. In dat kader zijn zij programmacoördinator van de UiTPAS en zijn ze partner van alle lokale besturen en verenigingen die werken met UiTPAS.
In februari 2022 hebben de 7 bestaande UiTPAS gemeenten (Beerse, Hoogstraten, Lille, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout, Vosselaar) de toetreding van de zeven Stuifzand gemeenten, de vijf Netelandgemeenten én Merksplas goedgekeurd. De regio zou – indien elke gemeenteraad het goedkeurt - per 1 januari 2023 uitbreiden tot 20 gemeenten (zie bijlage voor een overzichtskaart).
Overwegende het gunstig advies van 8 februari jl. van de dienst informatieveiligheid van IOK, Welzijnszorg Kempen en Welzijnsregio Noord-Limburg;
Overwegende de reflecties van de adviesraden die vrijetijdsactiviteiten organiseren of verenigingen hebben aangesloten die activiteiten organiseren;
De gemeenteraad keurt de aansluiting bij UiTPAS Kempen goed.
De gemeenteraad onderschrijft de basisovereenkomst van UiTPAS Kempen en Publiq, inclusief de algemene voorwaarden van UiTPAS die een annex zijn bij de basisovereenkomst.
De regelgeving schrijft voor dat de lokale besturen die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % +1 van de stemrechten beschikken en dat de overige stemrechten (= max. 50%-1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders. Aan de gemeenten wordt gevraagd een advies te formuleren over de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid. Onder de betrokken lokale besturen en woonactoren is er consensus om het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens te hanteren als objectieve criteria a rato van 50 % - 50 %.
Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Het lokaal bestuur gaat ermee akkoord dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens per gemeente zullen worden gehanteerd als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten en dit in een 50 % - 50 % verhouding.
De stemrechtenverdeling zal worden geactualiseerd bij het begin en halfweg de legislatuur volgens dezelfde objectieve criteria.
Een afschrift van dit besluit zal uiterlijk op 13 mei 2022 worden overgemaakt aan woonmaatschappij@vmsw.be.
In openbare zitting vergaderd;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Gelet op het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat volgende bepaalt:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Gelet op het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgende bepaalt:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Gelet op de aanvraag de heer Johan Schoeters wonende te St.-Janstraat 16 te 2400 Mol tot het verkavelen van een perceel in 2 loten voor vrijstaande ééngezinswoningen gelegen te Balen, Molenstraat zn, afdeling 2 sectie B nr. 1027H;
Gelet op de ligging in woongebied met landelijk karakter volgens het gewestplan Herentals-Mol KB 28/07/1978;
Overwegende dat het dossier digitaal werd ingediend op 04/12/2021;
Overwegende dat een volledigheidsbewijs werd afgeleverd op 30/12/2021;
Overwegende dat het geen vergunningsaanvraag betreft zoals opgenomen in art. 11, 12, 13 of 14 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en bijgevolg diende een openbaar onderzoek gehouden.
Gelet op artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning d.d. 27 november 2015, wat bepaalt dat de gemeenteraad kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek;
Gelet op het feit dat het openbaar onderzoek werd gehouden van 5 januari 2022 tot 3 februari 2022.
Resultaat: geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren;
Gelet op de adviezen van :
-Fluvius dd. 07/01/2022 : € 570,93,
-Pidpa dd. 07/01/2022 : geen uitbreiding voorzien,
-Pidpa Riolering dd. 07/01/2022 : voorwaardelijk gunstig;
-Proximus dd. 31/12/2021 : geen uitbreiding voorzien,
-Telenet dd. 11/01/2022 : aansluitbaar;
- Agentschap voor Natuur en Bos dd. 10/01/2022 : gunstig mits compensatie.
Gelet op de omgeving en de nodige ruimte in functie van de nutsleidingen is een rooilijnbreedte van 12 m vereist;
Overwegende dat cfr. hogervermelde regelgeving de gemeenteraad dient te beslissen over de zaak van de weg;
Gelet op het feit dat door het gratis afstaan van de voorliggende perceelsdelen, aangeduid als lot 5 op het verkavelingsplan opgemaakt door Johan Schoeters dd. 20/11/2021,de rooilijn gelegen is op 6 m uit de as van Molenstraat;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing goed over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer A2021/36 OMV (OMV_2021185235), zoals aangeduid op het verkavelingsplan dd. 20/11/2021 opgemaakt door landmeter de heer Johan Schoeters wonende te St.-Janstraat 16 te 2400 Mol tot het het verkavelen van een perceel in 2 loten voor vrijstaande ééngezinswoningen gelegen te Balen, Molenstraat zn, afdeling 2 sectie B nr. 1027H;
Volgende oppervlakte zal gratis worden ingelijfd in het openbaar domein: 57ca;Gronden die ingelijfd worden in het openbaar domein moeten ontdaan zijn van alle bovengrondse obstakels en beplanting met inbegrip van het wortelgestel (met uitzondering van publieke nutsvoorzieningen). De bermen zijn geëffend en ingezaaid met een grasbermmengsel;
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut;
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid samen met het verkavelingsdossier.
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer de omgevingsvergunning niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd, of wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
In openbare zitting vergaderd;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Gelet op het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat volgende bepaalt:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Gelet op het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgende bepaalt:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Gelet op de aanvraag de heer Johan Schoeters wonende te St.-Janstraat 16 te 2400 Mol tot het slopen van constructies en het verkavelen van percelen in een reeds bebouwd lot en 3 loten voor vrijstaande ééngezinswoningen gelegen te Balen, Grees zn, afdeling 1 sectie E nrs. 2223N, 2224T, 2224N en 2224K;
Gelet op de ligging in woongebied met landelijk karakter volgens het gewestplan Herentals-Mol KB 28/07/1978;
Overwegende dat het dossier digitaal werd ingediend op 22/12/2021;
Overwegende dat een volledigheidsbewijs werd afgeleverd op 10/01/2022;
Overwegende dat het geen vergunningsaanvraag betreft zoals opgenomen in art. 11, 12, 13 of 14 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en bijgevolg diende een openbaar onderzoek gehouden.
Gelet op artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning d.d. 27 november 2015, wat bepaalt dat de gemeenteraad kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek;
Gelet op het feit dat het openbaar onderzoek werd gehouden van 19 januari 2022 tot 17 februari 2022.
Resultaat: geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren;
Gelet op de adviezen van
-Fluvius dd. 28/02/2022 : € 1.759,53,
-Pidpa dd. 13/01/2022 : geen uitbreiding nodig,
-Pidpa Riolering dd. 13/01/2022 : voorwaardelijk gunstig,
-Proximus dd. 13/01/2022 : geen uitbreiding nodig,
-Telenet dd. 24/01/2022 : € 1.109,04;
- Verkeersdienst dd. 12/01/2022, Voorwaardelijk gunstig: “Per woonentiteit dient de oprit minimum 5 m lang te zijn zodat het parkeren van een extra voertuig op eigen terrein mogelijk is.
Minimum 1 stalplaats voor auto's per woonentiteit.
De aansluiting van de toegang op het openbaar domein dient haaks te gebeuren.
Lot 5 dient ontsloten met het openbaar domein, hetzij rechtstreeks, hetzij via eigendom van zelfde eigenaar of bestaande servitude.”;
Gelet op de omgeving en de nodige ruimte in functie van de nutsleidingen is een rooilijnbreedte van 12 m vereist;
Overwegende dat cfr. hogervermelde regelgeving de gemeenteraad dient te beslissen over de zaak van de weg;
Gelet op het feit dat door het gratis afstaan van de voorliggende perceelsdelen, aangeduid als lot 6 bisnr. op het verkavelingsplan opgemaakt door Johan Schoeters dd. 19/12/2021 de rooilijn gelegen is op 6 m uit de as van Grees, 2490 Balen;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing goed over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer A2021/38 OMV (OMV_2021194948), zoals aangeduid op het verkavelingsplan dd.19/12/2021, opgemaakt door landmeter de heer Johan Schoeters wonende te St.-Janstraat 16 te 2400 Mol tot het slopen van constructies en het verkavelen van percelen in een reeds bebouwd lot en 3 loten voor vrijstaande ééngezinswoningen gelegen te Balen, Grees zn, afdeling 1 sectie E nrs. 2223N, 2224T, 2224N en 2224K.
Volgende oppervlakte zal gratis worden ingelijfd in het openbaar domein: 81ca.
Gronden die ingelijfd worden in het openbaar domein moeten ontdaan zijn van alle bovengrondse obstakels (ook de oprit uitgevoerd in asfalt) en beplanting met inbegrip van het wortelgestel (met uitzondering van publieke nutsvoorzieningen). De bermen zijn geëffend en ingezaaid met een grasbermmengsel.
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid samen met het verkavelingsdossier.
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer de omgevingsvergunning niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd, of wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.
Betreft vervolgens voor inlijving bij het openbaar domein de kosteloze grondafstand van 3 percelen grond te Balen, Kerkstraat - Molenstraat, eerste afdeling sectie A deel van nummers 667/E, 906/S, 906/R, 907/B, 909/E, 909/F en 684/P voor voorschreven oppervlakten en lot 1-3 op voornoemd meetplan.
Gelet op de ontwerpakte opgemaakt door notaris Erika Roosen te Balen waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente Balen om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur de dato 22 december 2017;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde grondafstand ten haren gunste van 3 percelen grond te Balen, Kerkstraat - Molenstraat eerste afdeling, sectie A deel van nummers 667/E, 906/S, 906/R, 907/B, 909/E, 909/F en 684/P voor een oppervlakte van 1a 77ca voor lot 1, 4a 12ca voor lot 2 en 5ca voor lot 3 weergegeven op het meetplan opgemaakt door landmeter Peter Gijsen te Bilzen de dato 12 juli 2021.
Deze overname geschiedt door de gemeente voor openbaar en algemeen nut om ingelijfd te worden in het openbaar domein, en wordt bijgevolg geaffecteerd.
Desbetreffende percelen zullen gratis worden afgestaan en overgedragen aan de gemeente Balen. De notariskosten worden ten laste van de overdrager genomen.
De bijhorende akte wordt goedgekeurd. De gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens de gemeente Balen.
Deze beslissing zal ter kennis gebracht worden aan de hogere overheid.
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;
Gelet op de statuten van IOK;
Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van 17 mei 2022 volgende agendapunten bevat:
Overwegende dat de raad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 17 mei 2022;
Overwegende dat de raad kennis neemt van de voordracht van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK ter vervanging van de heer Luc Vleugels;
Overwegende dat de raad kennis neemt van het voorstel tot benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) voor 3 jaar bedraagt 43.560 euro (incl. btw);
Overwegende dat de raad kennis neemt van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021;
Overwegende dat de raad kennis neemt van de jaarrekening over het boekjaar 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen;
Overwegende dat de raad kennis neemt van het verslag van de commissaris-revisor;
Overwegende dat goedkeuring kan worden gegeven aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering;
Overwegende dat om die reden kwijting kan worden gegeven afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021;
Overwegende dat de raad kennis neemt van de toelichtende nota van het voorstel om de voorzitter van de raad van bestuur een dubbel presentiegeld toe te kennen ingevolge de mogelijkheid voorzien in het wijzigingsdecreet Versterking Lokale Democratie, met volgende uitbreiding van het Decreet Lokaal Bestuur tot gevolg;
“Aan de voorzitter van de raad van bestuur kan maximaal een dubbel presentiegeld worden toegekend. Bij een cumulatie van mandaten, waaraan een dubbel presentiegeld verbonden is in meerdere dienstverlenende verenigingen, bepaalt het lid van de raad van bestuur in welke vereniging het dubbel presentiegeld wordt toegekend. In elk van de andere verenigingen ontvangt dit lid een enkel presentiegeld. De toekenning van een dubbel presentiegeld is slechts mogelijk nadat de betrokkene een verklaring op erewoord heeft ingediend waaruit blijkt dat hij geen dubbel presentiegeld geniet in een andere dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.”
Overwegende dat de raad zich aansluit bij het voorstel om een dubbel presentiegeld toe te kennen aan de voorzitter van de raad van bestuur.
Goedkeuring te verlenen aan de benoeming van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK.
Goedkeuring te verlenen aan de benoeming van EY bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. De vergoeding voor deelopdracht 2 bedraagt 43.560 euro (incl. btw).
Goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.
Goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2021, afgesloten per 31 december 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
Goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021.
Goedkeuring te verlenen aan de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad van bestuur.
Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager van de algemene vergadering.
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;
Gelet op de statuten van IOK afvalbeheer;
Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van 17 mei 2022 volgende agendapunten bevat:
Overwegende dat de raad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 17 mei 2022;
Overwegende dat de raad kennis neemt van de voordracht van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK Afvalbeheer ter vervanging van de heer Luc Vleugels;
Overwegende dat de raad kennis neemt van het voorstel tot benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) voor 3 jaar bedraagt
43.560 euro (incl. btw);
Overwegende dat de raad kennis neemt van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021;
Overwegende dat de raad kennis neemt van de jaarrekening over het boekjaar 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen;
Overwegende dat de raad kennis neemt van het verslag van de commissaris-revisor;
Overwegende dat goedkeuring kan worden gegeven aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering;
Overwegende dat om die reden kwijting kan worden gegeven afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021;
Overwegende dat de raad kennis neemt van de toelichtende nota van het voorstel om de voorzitter van de raad van bestuur een dubbel presentiegeld toe te kennen ingevolge de mogelijkheid voorzien in het wijzigingsdecreet Versterking Lokale Democratie, met volgende uitbreiding van het Decreet Lokaal Bestuur tot gevolg;
“Aan de voorzitter van de raad van bestuur kan maximaal een dubbel presentiegeld worden toegekend. Bij een cumulatie van mandaten, waaraan een dubbel presentiegeld verbonden is in meerdere dienstverlenende verenigingen, bepaalt het lid van de raad van bestuur in welke vereniging het dubbel presentiegeld wordt toegekend. In elk van de andere verenigingen ontvangt dit lid een enkel presentiegeld. De toekenning van een dubbel presentiegeld is slechts mogelijk nadat de betrokkene een verklaring op erewoord heeft ingediend waaruit blijkt dat hij geen dubbel presentiegeld geniet in een andere dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.”
Overwegende dat de raad zich aansluit bij het voorstel om een dubbel presentiegeld toe te kennen aan de voorzitter van de raad van bestuur.
Goedkeuring te verlenen aan de benoeming van de heer Carl Verelst als bestuurder van IOK.
Goedkeuring te verlenen aan de benoeming van EY bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. De vergoeding voor deelopdracht 2 bedraagt 43.560 euro (incl. btw).
Goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.
Goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2021, afgesloten per 31 december 2021, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
Goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2021.
Goedkeuring te verlenen aan de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad van bestuur.
Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager van de algemene vergadering.
"Er zijn weinig campagnes die door een simpele aankondiging zoveel bereik krijgen. De lancering van de bewuste sobercoins is zo’n campagne. Of het in deze mate de bedoeling was, laat ik in het midden, maar het moet gezegd, het debat over het ‘inpilsen’ is op de nationale – en als ik de media wat uitpluis – ook de internationale agenda gezet.
Het doel is bij iedereen duidelijk: jongeren afraden om thuis of onderweg in te drinken. Een fenomeen dat de laatste 25 jaar altijd al wel bestaan heeft, maar door corona en de zeer dure prijzen in het uitgaansleven sterk is toegenomen.
De uitvoering van de campagne lijkt ons minder duidelijk. Want het klopt dan wel dat heel wat jongeren nuchter aan de Jungle Party, de testfuif zeg maar, aankwamen, maar heel wat van die jongeren dronken vanzelfsprekend met hun drie gratis bonnetjes drie frisse pinten.
Een aantal experten zijn in de media duidelijk: “Sensibilisering rond indrinken is goed, dat juich ik toe, maar qua gedragsverandering zal die sobercoin niet effectief zijn”, aldus Mark Heremans van Drugpunt. Of nog: “Ik ben blij om te horen dat er tegen voordrinken ingegrepen wordt, maar mis het totaalplaatje van alcoholpreventie wel”, volgens directeur Katleen Peleman van Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Illegale Drugs (VAD).
Mij leek het in eerste instantie passend bij ons Balenaren: we drinken al eens graag een pintje, dus wie te nuchter op het feest toekomt, wordt meteen geholpen met drie gratis pinten. Ik overdrijf natuurlijk, maar we hebben de indruk dat dit bij iedereen die de afgelopen week de vele artikels las over de sobercoins er ongeveer hetzelfde over dacht.
Meteen een aantal vragen hierover. Maar eerst wil ik ook weten of de Jungle Party geen ongelukkige keuze was om de campagne af te trappen. Ik wil hier niet te diep op doorgaan, maar zowel de locatie van de Jungle Party als de organisatoren van deze fuif hebben hun adres op grondgebied Mol. Dat leek ons nogal vreemd voor een louter Balense campagne.
Hierbij dus de volgende vragen:
Schepen van jeugd Wim Wouters wenst volgende antwoorden te formuleren op de gestelde vragen:
- Keuze locatie:
Bij het inplannen van de fuiven waar de sobercoins zouden gebruikt worden, werd ervan uitgegaan dat de fuif zou doorgaan op de parking van Nyrstar (Balen-Wezel) zoals dit voor corona het geval was. Pas enkele weken voor de fuif, werd vernomen dat de locatie enkele honderden meters verplaatst werd (Mol-Wezel). De Jungle Party wordt mede georganiseerd door een Balense vereniging (chiromeisjes Wezel). Het publiek dat naar de fuif komt zal niet veel verschillen of de fuiflocatie zich in Balen of in Mol bevindt. Er is voor geopteerd om de planning zoals vooropgesteld te behouden en te starten op de Jungle Party. De keuze van de fuiven werd gemaakt in samenspraak met een werkgroep van de jeugdraad.
- Nu de perceptie ontstaan is dat nuchter zijn beloond wordt met gratis bier, hoe denkt de gemeente deze perceptie om te keren:
Nuchter zijn wordt beloond met gratis drankbonnen. Het is aan de jongeren om te beslissen wat ze met deze drankbonnen bestellen. Deze drankbonnen worden gebruikt in een omgeving waar er sociale controle is en waar in principe de organisatoren de feestwijzer gebruiken om een positief feestklimaat te bekomen. Dit wil zeggen dat er gewerkt wordt met leeftijdsbandjes, briefings voor het barpersoneel, … De kans dat jongeren onder de 16 jaar hier aan alcohol kunnen geraken en de jongeren onder 18 jaar aan sterke drank is kleiner dan in plaatsen waar ze samenkomen waar er geen of minder toezicht is.
De perceptie dat nuchter zijn beloond wordt met gratis bier, kan er zijn bij een aantal mensen. Er werden echter ook heel wat mensen gehoord die het goed vinden dat er iets gedaan wordt aan het fenomeen indrinken. Het bewustmakingsproces bij zowel jongeren als hun ouders is alleszins geslaagd.
Wat de reacties van de experten betreft werd gezocht naar goede voorbeelden en advies over acties rond voordrinken. In de stuurgroep is ook een preventiewerker van CGG Meander betrokken. Na de bespreking in de groep werd besloten om de keuze vrij te laten om het voor jongeren interessant genoeg te maken om er moeite voor te doen. Er wordt aangevoeld dat het vooral belangrijk is dat er geen excessen zijn.
- Wat waren de resultaten van de eerste fuif met de sobercoins?
Het doel van de actie is om te sensibiliseren: mensen er eens laten bij stilstaan of het wel zo normaal is dat er vaak zoveel gedronken wordt, de gevaren van alcohol die zeker bij jongeren niet te onderschatten zijn in de kijker zetten, … Het is zeker gelukt om dit thema bespreekbaar te maken en om mensen erover te doen nadenken. Dit mede door de onverwacht grote media-aandacht die de actie kreeg.
Er zijn voor 237 fuifgangers sobercoins uitgedeeld aan jongeren die nuchter toekwamen. Op 600 fuifgangers is dit 40%. Er kan gesproken worden over een groot succes.
De meeste jongeren kenden de actie en kwamen spontaan naar de stand om te blazen. Van een aantal jongeren werd gehoord dat ze bewust niet of minder gedronken hebben en dat ze vroeger dan anders naar de fuif kwamen.
De vrijwilligers gingen vaak een gesprek aan met de jongeren over alcoholgebruik en indrinken.
De organisatoren zijn positief over de actie: jongeren waren vroeger aanwezig en hadden minder gedronken. Er waren ook minder incidenten.
- Wat is of zijn de volgende stap of stappen inzake de preventie van overmatig drankgebruik bij onze jongeren?
De stuurgroep alcohol- en drugsbeleid wil nog volgende acties opzetten:
Uitbreiden van het gebruik van de feestwijzer en de leeftijdsbandjes naar andere evenementen dan jeugdfuiven.
Een actie die jongeren aanzet om te zorgen voor mekaar als het toch eens misgaat
Een actie om meer alcoholvrije alternatieven aan te bieden op evenementen
Naast de focus op alcohol ook rond druggebruik een aantal preventieacties opzetten zoals het ondersteunen van verenigingen en uitbaters in het opzetten van een drugsbeleid
Een actie over het organiseren van vaten met tips over het naleven van de alcoholwetgeving: info op de website met mogelijks een webinar of infoavond
In samenwerking met De Meander wordt gewerkt aan een lessenpakket over verslaving voor leerlingen van het zesde leerjaar
- Wie staat in voor de kosten van deze sobercoins ?
Dit wordt bekostigd vanuit het budget dat voorzien was voor preventie vanuit de jeugddienst. Door het grote succes van de acties wordt er bekeken vanuit welke acties er budget kan verschoven worden. De stuurgroep alcohol- en drugsbeleid heeft nog een budget over dat nog geen bestemming heeft in 2022. Voor 2023 wordt er extra budget aangevraagd bij de budgetbespreking.
Het zou wenselijk zijn dat ook op Vlaams en federaal niveau meer budget zou kunnen uitgetrokken worden voor preventie.
- Aansluitend op de vorige vraag; indien de gemeente hiervoor instaat, wordt wat betreft de Jungle Party dan gevraagd aan de gemeente Mol om de kosten te dragen aangezien de fuif volledig in Mol plaatsvond, ondanks de speciale situatie in Wezel?
De jeugddienst van gemeente Mol werd ingelicht over de sobercoinactie op de Jungle Party. Er is aan hen geen vraag gesteld om de actie mee te financieren, en dit is ook niet het plan.
Raadslid Bert Deckers geeft aan de actie op zich zeker wel te steunen, maar vraagt zich af of er geen signalen komen dat jongeren zich gaan verplaatsen naar de buurgemeenten.
Schepen Wim Wouters stelt dat Balen als gemeente een van de pioniers is van een dergelijk uitgewerkt alcoholbeleid. In regionaal overleg worden wel acties besproken / uitgerold.
Raadslid Jan Haepers stelt dat het voor de mensen uit Wezel niet uitmaakt of het Balen of Mol is als gemeente die organiseert. Burgemeester Johan Leysen beaamt dit. Schepen Wim Wouters vult aan dat de organiserende chirojongens in Mol-Wezel zitten, en de chiromeisjes in Balen-Wezel.
Raadslid Kelly Van Baelen merkt op dat er voor 237 fuifgangers coins zijn uitgedeeld, terwijl in het budget slechts rekening was gehouden met 80 fuivers. Schepen Wim Wouters antwoordt dat dit mede te maken kan hebben met de grote media-aandacht die de actie kreeg, en dat dit via budgetwijziging dient opgelost te worden. De actie is in elk geval de moeite waard, aldus de schepen.
Zie zittingsverslag (audio).