Terug Gemeenteraad

ma 13/11/2023 - 19:00 raadzaal

Openbare zitting

Financiën

Financiën

Vrije tijd

Vrije Tijd

Onderwijs & gezin

Onderwijs

Facility

Patrimonium

Personeel en secretariaat

Secretariaat

Bijkomende punten op de dagorde

  • Aanleiding en context

    Steeds meer mensen willen begraven worden in de natuur. Het idee achter een laatste rustplaats in de natuur; is het milieu zo min mogelijk te belasten.

    Wat is een natuurbegraafplaats?

    Bij een natuurbegraafplaats, wijst de lokale overheid een plek aan waar as van de overledene uitgestrooid mag worden. In sommige gemeenten is het ook toegestaan om een urn te begraven. De locaties zijn altijd openbaar en het Agentschap voor Natuur en Bos heeft toestemming gegeven deze plek te gebruiken als natuurbegraafplaats. Er mogen geen gedenkstenen of rouwkransen worden geplaatst en vazen, of potten, met bloemen en planten zijn ook niet toegestaan. Een boeket bloemen achterlaten zonder verpakking, mag wel. In principe blijft de natuur gewoon zijn gang gaan en zie je met het blote oog niet dat dit een natuurlijke begraafplaats is.

    Bron : www.begrafenis-uitvaart.net

    Naar aanleiding van de milieudoelstellingen opgelegd voor ons land België door de Europese Commissie.

    Dat België nog moeite moet doen om deze doelstellingen te halen.

    Dat de Vlaamse minister Zuhal Demir, tot haar bevoegdheden mileu inhoudt, en nu in de media er wordt over gepraat tussen de deelstaten.

    Ook van vragen van onze inwoners/burgers van onze gemeente Balen-Olmen, en ook op het huidige klimaat- en mileu doelstellingen.

    Omdat deze praktijk en wordt toegepast in het buitenland, onze buurlanden binnen de EU., nl. Nederland en Duitsland.

    Stel ik de volgende vragen :

    Kan de gemeente natuur begrafenissen toelaten op haar grondgebied ?

    Kan het gemeentelijk reglement hierop worden aan gepast?

    Kan de gemeente de  minister aan te schrijven om dit aan te kaarten bij de bevoegde minister Demir?

    (foto's beschikbaar als bijlage in Green Valley)

  • Een gezin uit de Zandstraat gaat wekelijks meermaals te voet naar de Kruierie. De route beschikt over stoepen en enkele zebrapaden. Slechts op 1 plek missen deze mensen een zebrapad en dat is waar de Deliestraat op de Zandstraat uitkomt. Diezelfde redenering zou ook kunnen dienen voor de Gemeentestraat.
    Zou het schepencollege willen overwegen om op deze plek een zebrapad aan te leggen?

  • 15
    2023_GR_00170 - Bladkorven

    Het is herfst, de bomen laten hun bladeren vallen. Een natuurlijk gegeven dat in de natuur heel wat voordelen heeft. Voor de boom zelf, maar ook voor fauna en flora onder de boom.
    Bij straatbomen ligt het natuurlijk proces uiteraard wat anders. Onder de boom liggen stoep, weg en/of oprit. Een humuslaag is op zo’n plekken niet gewenst. Bovendien zouden passanten kunnen uitschuiven. Sinds jaar en dag plaatst onze gemeente de zogenaamde ‘bladkorven’, waarin omwonenden het ‘bladafval’ kunnen deponeren. De gemeente zorgt ervoor dat dit netjes wordt opgehaald. Het is logisch dat omwonenden deze korven niet mogen gebruiken voor hun particulier tuinafval en dat het hier puur over gevallen blad mag gaan.
    Wat afval is voor de ene, heeft waarde voor de andere.
    Gevallen blad is zeer gegeerd bij bodemleven. Bodemleven zorgt voor luchtigheid én extra vruchtbaarheid van een bodem.
    Terwijl het plantseizoen voor bomen gestart is, denken mensen ook wel aan de vruchtbaarheid van hun bodem en het belang van mulchen. Gevallen blad is een ideale mulchbron.
    Wat als ‘afval’ in een bladkorf verdwijnt, zou bij een nabije buur wel eens waardevol kunnen zijn.
     Staat het lokaal bestuur ervoor open om inwoners toe te staan de inhoud van de korven te benutten in hun tuinen?

  • Dat de komst van de fietsostrade in Balen een groot succes is, bevestigde ik al eerder. Hoe meer gebruikers, hoe meer ervaringen en visies.
    Zo werd ik over het volgende aangesproken:
    Op plekken waar de fietsostrade een weg kruist, zijn er vaak egale aansluitingen op het wegdek voorzien. Toch zijn er nog enkele plaatsen waar de oude borduur (nog) niet werd vervangen door een element met een zachtere helling. Het gevolg is dat kinderenfietsen, bakfietsen met dubbel wiel aan de bak, maar ook rolstoelen,… de oversteek moeizamer kunnen uitvoeren. Concreet gaat het om de oversteek aan Vaarstraat aan beide kanten en aan Veststraat aan de West-zijde. De vraag is dus om op deze plekken de borduur hetzelfde in te richten zoals gedaan werd naast het café De Veurleste.

  • 17
    2023_GR_00171 - Wijkspeeltuintje Heike

    Zo’n maand geleden ontvingen alle gemeenteraadsleden een email van een inwoner uit de wijk ‘Het Heike’. De man merkt dat er een nood is aan een speelpleintje voor de vele kinderen in zijn wijk en spreekt ons hierover aan. Whaauw! Wat een mooie uiting van ‘Actief Burgerschap’!
    De man heeft gelijk. De voorbije jaren, legislaturen, verschenen er in tal van wijken leuke speelhoekjes op open percelen. Een succes!
    Net als de vraagsteller, ben ook ik overtuigd dat dit in deze wijk op z’n plaats zou zijn.
    Het betreft een zeer jonge wijk. De voorbije 10 jaar groeide de bevolking van de wijk aan met 15,3%, tegen 7% aangroei in de volledige gemeente. In diezelfde periode steeg het aantal minderjarigen in deze wijk zelfs met 35,5%, tegen 7,5% in de ganse gemeente. Er zijn dus opvallend veel jonge gezinnen verschenen. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met de nieuwe kavels die pas op de markt zijn en de reeks woningen in aanbouw die nog niet bewoond zijn. Het potentieel is groot. Dat is duidelijk.
    Ondanks de opkomst van veel nieuwe huizen, zijn er nog een behoorlijk aantal vrije percelen in de wijk en zijn er zelfs gronden in eigendom van onze gemeente. 2 percelen aan de straat Savelberg en ook achterliggend best veel ruimte waar voetbalpleinen liggen. Ook daar lijkt potentieel te zijn in ongebruikte zones.
    Wat is het standpunt van de gemeente?
    Zijn er reeds concrete stappen gezet?
    Wat is de concrete planning en hoe zullen omwonenden hierbij betrokken worden?