Terug Gemeenteraad

ma 29/01/2024 - 19:00 raadzaal

Openbare zitting

Financiën

Aankopen

Burger & welzijn

Maatschappelijke dienst- en hulpverlening

Beleidsondersteuning

Beleidsondersteuning

Omgeving & openbaar domein

Wonen

Facility

Patrimonium

Bijkomende punten op de dagorde

Personeel en secretariaat

Secretariaat
  • 10
    2024_GR_00012 - Wateroverlast Kromme pad

    Tijdens de regenval van de afgelopen maanden bleken er op verschillende plaatsen in de Kromme pad grote waterplassen te blijven staan op de weg en op opritten en bermen bij inwoners. Vooral verder op het einde van de doodlopende straat. Bij de recente her aanleg van de weg en de plaatsing van riolering is geen gescheiden riolering voorzien. Wat is de gedachtegang hier over de afvoer van regenwater? En welke maatregelen gaat men treffen om deze lokale wateroverlast tegen te gaan?

    (foto's als bijlagen in Green Valley)


  • Recentelijk stelde ik een vraag aan het schepencollege rondom de verkeersituatie in de Breden els en Deliestraat. Beide straten worden dikwijls als sluiproute genomen met hoge snelheid waardoor de verkeersonveiligheid toeneemt. Zeker op de Breden els waar geen fiets- of voetpad is. Het antwoord vanuit het college geeft ons geen volledige duidelijkheid over de cijfers van snelheidsovertredingen en het aantal metingen. Kunnen deze aangeleverd worden? Met welke frequentie en hoeveel snelheidscontroles worden er uitgevoerd in de Breden Els en de Deliestraat en met uitbreiding in heel onze gemeente? Graag willen we verduidelijking bij de stelling dat “de opgetekende snelheden in de Breden Els vrij goed correleren met doorsneemetingen die uitgevoerd worden in andere straten in Balen”. Wil dit zeggen dat men overal evenveel te hard rijdt? Verder stelt men dat “de metingen voor en na het aanbrengen van de rijbaankussens in de Breden Els een beperkte verbetering aantonen. En dat dus de effectiviteit van de genomen maatregelen hierdoor dan ook is vastgesteld”. Is dit niet te kort door de bocht? Wat wil “beperkte verbetering” dan juist zeggen in dit specifiek geval? Wat zijn de criteria om een verkeersituatie als alarmerend te bestempelen zodat herevaluatie en ingrijpen noodzakelijk is? Bij de Deliestraat geeft men aan dat er rekening gehouden dient te worden met het feit dat deze straat dikwijls als omleidingsweg gebruikt wordt. Dat snelheid remmende maatregelen de doorstroming niet mogen verhinderen wil toch niet zeggen dat er geen maatregelen kunnen komen? In heel onze gemeente zouden er maar enkele procenten van de chauffeurs meer dan 10 km/u en buitensporig te snel rijden. Echter als dit altijd op dezelfde plaatsen is kan de situatie daar wel heel onveilig zijn. Snelheid remmende maatregelen, vaste flitspalen of meer mobiele flitscontroles dringen zich dan jammer genoeg op om de verkeersveiligheid te bevorderen. Graag ontvangen we de antwoorden op onze bovenstaande vragen.

  • 12
    2024_GR_00015 - Keiheuvel Wintert

    Uitverkocht! Iedereen probeerde erbij te zijn. 28 december organiseerde ons recreatiedomein een succesvol Winterevent. Theater Tol liet zich alweer van zijn sterkste kant zien: Verschillende kunstdisciplines in een sprookjesachtige sfeer deden ons wegdromen. Een succesformule die hetzelfde gezelschap zo’n 20 jaar geleden ook al naar Balen bracht. (vooravond van het Internationaal Straatkunstenfestival op het terrein Biesakker) Vooral ook een pluim op de hoed van de organisatie en al haar medewerkers. Zo’n avond knutsel je niet in 1-2-3 in mekaar. Hoewel de schepen in 2019 aankondigde vooral bescheiden in te zetten op het ‘kleine geluk’, kwam er op het einde van deze legislatuur dan toch ook verrassend een groter event met ‘Keiheuvel Wintert’. De reacties van het publiek waren dan ook zeer lovend. Op enkele punten na, die ik graag met u deel bij wijze van opbouwende kritiek. Vuurwerk: Winterse events hebben vaak gemeen dat ze inzetten op vuur, lichtjes en gezelligheid. 28 december had zoals voorspeld een zeer winderige avond. Bij sommige acts was het zelfs moeilijk om letterlijk ‘de vlam er in te houden’. Verrassend was dan ook dat voorafgaand op de hoofdact op het grasveld toch een show was die gebruik maakte van vuurwerkpijlen die knallend de lucht in gingen. Verrassend omwille van het voorspelde weer, verrassend omwille van de duidelijk aangekondigde politiek rond vuurwerk in onze politiezone (er is ook geen vergunning uitgereikt door de burgemeester), maar ook verrassend op vlak van dierenwelzijn. Terwijl het vuurwerk knalde, raasde een kudde schapen door de wei en ook de ezels en paardjes reageerden in paniek. Het gebeurde dan ook zeer dicht bij hun verblijven. Terwijl dit gebeurde werd ik meteen door een aantal mensen terplekke aangesproken. De hoofdact bracht mensen meteen in een rustige sfeer. Tot er allerlei ballonnen en kleinere strooisels naar beneden dwarrelden en voor een groot deel het achterliggend natuurgebied in vlogen door de felle wind. Ik hoorde mensen mopperen en sommige kinderen werden zelfs kwaad. De vrijwilligers die kinderen meenemen in het verhaal van Keimannetje proberen kinderen zorg voor de natuur bij te brengen door hen erop te wijzen dat je geen afval mag laten rondslingeren. Een deel van de ballonnen en strooisels vloog recht naar het gebied waar de Keimannetjes-wandelingen gedaan worden. Jammer. Hoe komt het dat er zonder vergunning vuurwerk werd gebruikt? Waarom waren de dieren aanwezig op het terrein terwijl het plan duidelijk bleek te zijn om knallend vuurwerk te gebruiken? Wat is het standpunt rond het gebruik ballonnen etc. aan de rand van een natuurgebied? Kunnen deze bemerkingen meegenomen worden in de evaluatie zodat ook met deze thema’s rekening kan gehouden worden tegen een volgende editie of een vergelijkbaar event?

  • 13
    2024_GR_00016 - Delphine Alenusstraat

    Ondanks fel protest door middel van bezwaarschriften van bewoners en zo goed als alle omwonenden, ondanks protest in de gemeenteraad, werd tijdens de gemeenteraad van 26 juni afgelopen jaar de definitieve aanvaarding gedaan van de wijziging van straatnaam van het stukje straat dat voorheen Bosberg heette en sinds de heraanleg ervan verbinding geeft aan de Grote Bosbergstraat. De protesten waren van allerlei inhoud, maar nooit principieel tegen het gebruik van vrouwennamen of deze van Delphine Alenus in concreto. Donderdag is het zover. Op 1 februari wonen de bewoners van beide huizen niet langer in de Bosberg. De nieuwe stratenplannen werden reeds huis-aan-huis verdeeld. Bij de opmaak hiervan was het misschien praktisch niet eenvoudig om aan te geven dat de Grote Bosbergstraat ook dat volledige ‘vierkantje’ omvat. Het zal nog even wachten zijn om de wijziging op Google Maps te zien, maar op Waze is deze straat al meerdere weken te vinden. Wat hierbij zeer opvallend is, is dat één zijde van dat ‘vierkantje’ Grote Bosbergstraat toch de naam ‘Bosberg’ blijkt te dragen. Het doodlopende stukje zijstraat van de Zandstraat dat vanaf donderdag nog het enige overblijvende stukje Bosberg zal zijn, heeft zelfs geen naam op Waze (en wèl op Google Maps). Het plannetje dat de gemeenteraad goedkeurde is thans duidelijk.  Hoe komen dergelijke bedrijven aan de gegevens van wijzigingen in straatnamen en wordt hier ook actief controle op gedaan? Kan dit vanuit het lokaal bestuur gemeld worden? Vermits het veiligheidsprobleem door mogelijke verwarring tussen de 2 niet verbonden stukjes Bosberg een belangrijke reden was van het bestuur om een naamwijziging in te voeren, lijkt de verwarring die door online kaarten ontstaat toch ook niet het gewenste resultaat.

  • De verschillende afvalfracties die huis-aan-huis worden opgehaald door IOK hebben allen een eigen frequentie. Zo zijn we gewend dat een aantal fracties zoals pmd, gft en rest tweewekelijks wordt opgehaald, de glasbak en ook de gele papiercontainer worden om de 4 weken geledigd. Ik bracht een vergelijkbaar punt al eens eerder tijdens deze legislatuur dat er soms wel eens een afwijking zit op dat stramien. In 2022 waren er 4 periodes waarin pmd-ophaling niet na 2 weken, maar na 3 weken plaatsvond. Tussen de ophalingen in mei en juni vorig jaar zat er zelfs 4 weken tussen. Dat herhaalde zich rond de afgelopen feestdagen: Na de pmd-ophaling van 22 dec. 2023, was het wachten tot 19 jan. 2024. Opnieuw 4 weken ipv 2. We gaan dit voor de pmd nog eens meemaken in augustus dit jaar.  Voor de papier/karton-fractie gebeurt het elk jaar wel één tot twee keer dat er geen ophaling is na 4 weken, maar na 6 weken. Zoals ik ook de vorige keer aangaf, geeft dit praktische problemen voor heel wat dorpsgenoten. Mensen die wonen in een klein huis of appartement, grote gezinnen kunnen hun afval zo lang niet stockeren. Sommigen laten het dan een tijd buiten liggen (als ze al die ruimte hebben), maar door het rattenprobleem op vele plaatsen in Balen, worden de zakken dan ook nog open gebeten. Er zijn ook inwoners die uit gewoonte de zakken buiten plaatsen omdat ze een ophaling verwachten. Weer en wind zorgt dan ook geregeld dat de inhoud, soms zelfs de ganse zak elders terecht komt. Wanneer de papier/karton-fractie na 6 weken wordt opgehaald, zie je steevast uitpuilende containers en rondvliegend afval. Deze methodiek van verlengde termijnen viel de voorbije weken wel erg lastig samen tijdens de feestdagen. Een tijd waarin extra veel verpakkingsmaterialen in zowel plastic als papier/karton verbruikt worden. Velen moesten er noodgedwongen mee blijven zitten. Mensen die de tijd en het vervoer hebben kunnen inderdaad bij het recyclagepark terecht. Je zou verwachten dat deze plek voorzien is voor een grotere toestroom van deze fracties in zulke verlengde periodes. Helaas blijkt dat niet het geval. De containers puilden uit en een massa pmd-zakken werden naast de container geplaatst. Het gevolg is dat bij de wisseling van de container de nieuwe al meteen goed gevuld zit. Zo’n piekprobleem sleept dus nog wat langer aan. Wie geen tijd of vervoer heeft, wie minder mobiel is,… blijft gewoon wat langer zitten met z’n afval. Een planning van zo’n groot gebied als IOK maken zal een huzarenstuk zijn. Toch ben ik ervan overtuigd dat met meer middelen voor deze ploegen er meer ophalingen mogelijk moeten zijn zodat ook mensen die geen andere oplossingen hebben niet met afval blijven zitten. Kan het bestuur dit toch nog eens bespreken met de verantwoordelijken binnen IOK?

     

Besloten zitting


Publicaties

Agenda
Besluitenlijst
Notulen